Tradycyjny mazurek, w przeciwieństwie do wielkanocnej baby, jest niski i niezwykle kruchy. Spód mazurka można zrobić niemal ze wszystkiego – z kruchego ciasta, andrutów, biszkoptów, a nawet daktyli. Niemniej najczęściej jest to ciasto kruche, na które wykłada się słodką masę – orzechową, marcepanową lub kajmakową. I choć z pozoru mazurki wydają się trudne do upieczenia, należą do najprostszych i najprzyjemniejszych wielkanocnych ciast. A do tego panuje całkowita dowolność w ich dekorowaniu – ograniczać nas może jedynie wyobraźnia. Zróbcie mazurki owalne, prostokątne, z bakaliami, dżemem, oblane lukrem lub słodką polewą. Możecie je też przyozdobić napisami i świątecznymi wzorami. To ciasto będzie prawdziwą gwiazdą wielkanocnego stołu. Zobaczcie, jak upiec i udekorować najsmaczniejsze i najefektowniejsze mazurki na święta.
Jak zrobić mazurek? Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jest kruchy, słodki i kolorowy – oto kilkanaście propozycji mazurków dla amatorów klasyki i tych, którzy nawet w święta nie boją się eksperymentować.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: wszystkiegoslodkiego.pl
Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej
To przepis idealny – nie dość, że mazurek nie wymaga pieczenia, to jeszcze w smaku rozpieszcza obłędnym połączeniem kokosa i czarnej porzeczki. Na egzotyczny, kokosowy spód wyłóżcie waniliowy krem z kaszy jaglanej oraz bakalie i dodajcie polewę z czekolady. Słodycz ciasta przełamcie kwaskowatością dżemu z czarnej porzeczki. To połączenie, które warto powtarzać nie tylko od święta.
Sprawdź przepis na mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej >>
Różowy mazurek z pistacjami
Ten różowy mazurek, choć niepozorny, kryje w sobie prawdziwie słodką niespodziankę – białą czekoladę i pistacje, dzięki którym ciasto ma rewelacyjny smak. Co najważniejsze, mazurek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu – kroki są proste i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. Poza tym wszystkie bez trudu znajdziecie w sklepie. Jedynym minusem tego wielkanocnego ciasta jest to, że… trzeba się mocno powstrzymywać, by go nie zjeść przed nadejściem świąt.
Mazurek różany
Oto przepis na prosty i efektowny mazurek różany. Kruchy, migdałowy spód w połączeniu z kremem waniliowym na bazie mascarpone i śmietanki z pewnością zachwyci niejednego gościa przy świątecznym stole. A jeśli do mazurka dodacie słodką konfiturę różaną lub płatki róży w cukrze, to otrzymacie rewelacyjny deser, dzięki któremu poczujecie się jak na wakacjach na południu Europy.
Bezglutenowy mazurek orzechowy
Jeśli wśród domowników lub zaproszonych gości są osoby nietolerujące glutenu, ten mazurek z pewnością ich ucieszy. Bezglutenową wersję tradycyjnego wielkanocnego ciasta zrobicie przy użyciu dowolnych orzechów, masła i cukru. Do tego własnoręcznie przygotowane nadzienie karmelowe z wanilią i odrobiną soli. Koniecznie polejcie mazurek obłędną polewą czekoladową.
Mazurek z matchą i dżemem porzeczkowym
Piękny, zielony kolor tego mazurka to zasługa jednego z najpopularniejszych produktów zaliczanych do superfoods. Dzięki matchy, japońskiej zielonej herbacie, która jest rewelacyjnym źródłem antyoksydantów, nie dość, że uzyskacie wiosenną kolorystykę deseru, to jeszcze zadbacie o swoje ciało. Dekoracyjnym walorem będzie słodki warkocz z ciasta ułożony dookoła mazurka.
Mazurek chałwowo-czekoladowy
Idealnie kruchy spód, rozpływająca się w ustach masa chałwowa i smakowita polewa czekoladowa – ten mazurek zrobi furorę na świątecznym stole, nawet bez fantazyjnych dekoracji. Spód zróbcie z mąki krupczatki, a do nadzienia oprócz chałwy użyjcie śmietanki. Do takiego połączenia nie trzeba będzie nikogo długo przekonywać.
Bezglutenowy mazurek z orzechami pekan
Ten mazurek świetnie smakuje i doskonale się prezentuje. Co więcej, w tej wersji jest bezglutenowy. Zamiast klasycznej mąki użyjcie ziemniaczanej, a do ciasta dodajcie bezglutenowe wafle. Na takim spodzie pięknie się zaprezentuje łatwa w przygotowaniu masa bezowo-orzechowa. Na koniec mazurek udekorujcie orzechami pekan, z których możecie ułożyć dowolny świąteczny wzór.
Odkryj przepis na bezglutenowy mazurek z bezą i orzechami >>
Mazurek daktylowy
Daktyle to nie tylko świetne źródło energii i potasu, ale również idealna baza kremu do wielkanocnego mazurka. Na kruche ciasto wyłóżcie obłędną masę czekoladowo-daktylową z dodatkiem pasty sezamowej. Do dekoracji doskonale nadadzą się orzechy laskowe i wiórki z gorzkiej czekolady. Obok tego mazurka nikt nie przejdzie obojętnie.
Mazurek kajmakowy
Klasyka wśród wszystkich mazurkowych przepisów – mazurek kajmakowy, który możecie przyozdobić ulubionymi orzechami i suszonymi owocami. Przygotowanie tego wielkanocnego ciasta nie zajmie wam dużo czasu, dzięki czemu zyskacie parę chwil na dokończenie pozostałych świątecznych potraw albo dekorowanie stołu.
Migdałowo-czekoladowy mazurek z pomarańczami
Oto mazurek, który zachwyci niejednego smakosza. Migdałowo-czekoladowa masa w połączeniu z domową konfiturą z czerwonych pomarańczy rozpieszcza podniebienie i wprawia w wyjątkowo dobry nastrój. Od tak doskonałego połączenia aż trudno się oderwać, dlatego lepiej od razu zrobić podwójną porcję. I przy okazji warto zapisać przepis, by ten mazurek upiec również na Boże Narodzenie. W końcu wtedy też warto przełamywać klasyczne menu!
Odkryj przepis na migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy >>
Mazurek wielkanocny
Skoro mowa o klasykach – mazurek kajmakowy możecie zrobić z dodatkiem serka śmietankowego, który doda ciastu kremowości, a odejmie odrobinę słodyczy. Aby tradycji stało się zadość, najlepiej przygotować spód z kruchego ciasta – pamiętajcie tylko o nakłuciu go widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń.
Odkryj łatwy do odtworzenia przepis na mazurek wielkanocny >>
Wegański mazurek kajmakowy
Tym razem przedstawiamy mazurek kajmakowy w wersji wegańskiej. Zobaczcie, jak upiec go bez dodatku mleka, jajek i masła. Gwarantujemy, że w tym wydaniu mazurek kajmakowy będzie równie smaczny – i polubi go nie tylko wegańska część rodziny. Aby pięknie się prezentował, posypcie go owocami i słonymi pistacjami, które podkreślą słodycz deseru.
Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?