Humus, czyli pochodząca z Libanu potrawa z ciecierzycy, szturmem podbił żołądki i kubki smakowe Polaków. Jemy go na mieście, kupujemy w sklepie i przyrządzamy w domu. Jest zdrowy i smaczny. Humusów jest tyle, ile gustów: niektórzy wolą go z dużą ilością tahiny, inni nie trawią w nim czosnku, jeszcze inni nie tkną go, jeśli nie jest doskonale gładki. Kombinacji jest mnóstwo, ale jak kontrolować jego parametry? Przeczytajcie moje wskazówki i dowiedzcie się, jak dostosować jego smak i teksturę do waszych upodobań. Bo najlepsze jest to, co wam smakuje. Eksperymentujcie! Na samym końcu znajdziecie prosty przepis na humus.
Z czeho hummus - ciecierzyca czy cieciorka?
Potocznie traktuje się je jako synonimy. Oficjalnie jednak to nazwy dwóch różnych rodzajów roślin z rodziny bobowatych – ciecierzyca to po łacinie Cicer, a cieciorka to Coronilla. Nie martwcie się jednak, że pomylicie je na targu, bo rośliny z rodzaju cieciorka nie rodzą przydatnych w kuchni nasion. Zazwyczaj uprawia się je w celach ozdobnych.