Lista zasług ciecierzycy jest długa i nie ogranicza się tylko do kulinariów. Warto przypomnieć choćby to, że od jej łacińskiej nazwy pochodzi nazwisko wielkiego starożytnego mówcy – Cycerona. Ciecierzyca, wraz z innymi przedstawicielami rodziny bobowatych, czyli grochem, bobem i soczewicą (od których także wywodzą się rzymskie nazwiska: Piso, Fabius i Lentulus), ze względu na wysoką wartość odżywczą zawsze stanowiła tańszą alternatywę dla drogiego mięsa. Współcześnie w wielu krajach strączki wciąż są produktem podstawowym, pozwalającym zaspokoić fundamentalne potrzeby żywieniowe.
Wysoka zawartość białek w ziarnach warzyw strączkowych bierze się z unikalnego mechanizmu produkcji aminokwasów z form azotu, wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Rhizobium. Żyją one w symbiozie z roślinami z rodziny bobowatych, którym udostępniają przekonwertowany przez siebie azot występujący w atmosferze, a te przekształcają go w ważne dla diety człowieka białka.