Jajka są uznawane, zarówno w kulturze, jak i religii, za symbol życia. Tymczasem w naszym kraju blisko 90% ich produkcji wiąże się z wegetacją żywych stworzeń, którą trudno nazwać godnym życiem. Przed Wielkanocą kupujemy szczególnie dużo jajek – wkładamy je do koszyczka ze święconką, symbolicznie się nimi dzielimy, podajemy na stół udekorowane majonezem i szczypiorkiem. Prawdopodobnie każdy konsument zetknął się z pojęciem „zerówki” i pewnie zdarzyło mu się słyszeć na bazarze slogan typu „jaja od szczęśliwych kur”. Ważne jest, aby jajek z chowu ekologicznego nie mylić z tymi nieznanego pochodzenia, tzw. „od gospodarza” czy „wiejskimi”. Widzimy, że wciąż jest potrzeba uświadamiania konsumentów w tej kwestii, dlatego postanowiliśmy odszyfrować dla was numerację jajek, byście już zawsze wybierali tylko „zerówki”.
Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.