Kukbuk
Kukbuk

Hiszpańska uczta wśród znajomych

W dobrym towarzystwie nasze kubki smakowe wariują! Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia atmosfera to jest to. Spotkanie w gronie bliskich lub znajomych z miejsca zyskuje, gdy między uczestnikami jest odpowiednia energia. Rozmowy są ożywione, a tematy wciągające – takie chwile długo się potem wspomina.

Tekst: Maja Wójcik

Materiał reklamowy marki Coca-Cola

Zdjęcia: Szymon Masłowski

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Przepis: Orson Hejnowicz

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Dla nas, pasjonatów jedzenia, podstawą jest oczywiście odpowiednia oprawa kulinarna. Wybór dań, charakter podania, kolejność i dodatki w postaci napojów. Nie wszystko jednak musi być zaplanowane. Krótko mówiąc, stawiamy na chwytanie wyjątkowych chwil podczas wspólnych posiłków i poddawanie się towarzyszącej im prawdziwej magii.

Do perfekcji opanowali to choćby Hiszpanie, dla których biesiadowanie w gronie rodziny czy przyjaciół jest niemal codziennością. Spotykają się w miejscowych barach i restauracjach lub odwiedzają bliskich w ich domach, nierzadko zmieniając lokalizację po kilka razy w trakcie jednego spotkania. Dla nas, foodiesów, to idealny wzór do naśladowania. Uwielbiamy cieszyć się jedzeniem i celebrować spotkania ze znajomymi.

Czyli co? Urządzamy hiszpańską fiestę! Na stole pojawia się tapas, a więc przekąski i mniejsze dania, takie do zjedzenia od razu – sztućce nie będą potrzebne. Zastanawialiśmy się, jaki napój pasuje niemal do wszystkiego i jest nieodzownym towarzyszem każdego spotkania. Długo nie musieliśmy się głowić – i chyba właśnie zdradziliśmy wam przepis na prawdziwą magię.

Przepis na idealne spotkanie towarzyskie? Oto i on!

Znajomi, dobre jedzenie i Coca-Cola Zero Cukru, a jeśli spotkanie przeciąga się do godzin wieczornych – Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny. Takie zestawienie to zawsze gwarancja, że każda chwila zapisze się w naszej pamięci jako wyjątkowa. A żeby rozbudzić wasze apetyty jeszcze bardziej, zanęcimy was bajecznymi frytkami z polenty z hipnotyzującym sosem aioli. Oto przepis, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu towarzyskim, nie tylko na południu Europy.

Polenta bravas, czyli frytki z polenty z cytrynowym aioli

To nasza wariacja na temat kuchni południa Europy, główny składnik tej potrawy bowiem pochodzi ze słonecznej Italii. Polenta, bo o niej mowa, to mąka lub kaszka kukurydziana, która pod wpływem gotowania (albo pieczenia), a później chłodzenia zmienia konsystencję – tężeje. I tu wracamy do kuchni hiszpańskiej, w której patatas bravas, czyli przyprawione ziemniaki z sosami, to podstawa tapasowych spotkań. Dlatego polentę serwujemy na wzór kawałków ziemniaków, zestawiając ją z sosem aioli.

 

Zobacz przepis na polenta bravas, czyli frytki z polenty z cytrynowym aioli >>

Materiał reklamowy marki Coca-Cola.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk