Kukbuk
Kukbuk
Warsztaty kulinarne w Galerii Mokotów organizowane z Salą Zabaw Fikołki (fot. materiały prasowe)

Gotujmy razem

Wspólne gotowanie może być wspaniałą zabawą i edukacyjnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Z takiej formy rozrywki skorzystają dzieci, młodzież i dorośli w każdym wieku.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W te wakacje postawcie na zabawę w kuchni! Łatwy dostęp do smaków z całego świata, zarówno w formie bogatej oferty restauracyjnej, jak i produktów ze wszystkich zakątków globu, to przecież doskonały pretekst do wspólnych kulinarnych podróży. Gotowanie w towarzystwie wzmocni więzi społeczne, otworzy na otaczający świat i ludzi, a także stanie się punktem wyjścia do wyrabiania dobrych nawyków żywieniowych – zwłaszcza w wypadku dzieci i młodzieży. A wisienką na torcie kulinarnego szczęścia będzie oczywiście wyśmienita zabawa.

Gotowanie pobudza kreatywność i pozytywnie wpływa na wyobraźnię, porusza też obszary w mózgu odpowiedzialne za dobry nastrój i odczuwanie przyjemności. Lepienie pierogów czy zwijanie rolek sushi może pomóc w ćwiczeniu koncentracji, a wyrabianie ciasta na pizzę pomaga rozwinąć zdolności manualne. Jednak wszystko to robione w towarzystwie przyniesie nam znacznie więcej satysfakcji niż gotowanie w samotności – zintegruje z innymi, umocni poczucie przynależności i sprawczości, niezbędnych do codziennego funkcjonowania i dostrzegania własnego wpływu na otoczenie. Aktywne słuchanie i uczestniczenie we wspólnym realizowaniu kulinarnego celu poprawi zdolności społeczne, a odkrywanie nowych technik i kuchni z całego świata bardziej połączy z otaczającą rzeczywistością. Słowem – gotowanie z innymi trwale zmienia nasze życie na lepsze!

Warsztaty z Salą Zabaw Fikołki w Galerii Mokotów (fot. materiały prasowe)

Wspólne gotowanie nie tylko w kuchni

Aby w pełni cieszyć się kulinarnymi atrakcjami, warto odkryć miejsce sprzyjające i zabawie, i gotowaniu – które pobudzi i dostarczy wielu wrażeń. Takie jak Galeria Mokotów, która tworzy przestrzeń do próbowania nowych smaków i wspólnego gotowania, ale jest też miejscem innych atrakcji – gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Przekonały się o tym dzieci i młodzież z placówek opiekuńczo-wychowawczych, które pod koniec czerwca uczestniczyły w specjalnie dla nich zorganizowanych warsztatach, połączonych z wartościową zabawą. W trakcie dwóch czerwcowych dni razem z partnerami akcji – Salą Zabaw Fikołki, Tokyo Sushi i Wystawą Budowli z Klocków LEGO – wprowadziły w życie ideę wspólnego gotowania i wartościowego spędzania czasu. Wspólne zajęcia wszystkim przyniosły mnóstwo frajdy.

Warsztaty kulinarne z Tokio Sushi w Galerii Mokotów (fot. materiały prasowe)

Pomysł był częścią czerwcowej kampanii poświęconej gastronomii i dobremu jedzeniu, wspierającej działające w Galerii Mokotów restauracje i kawiarnie. Chodziło o zainteresowanie dzieci i młodzieży kuchniami świata i gotowaniem – uczestnicy warsztatów uczyli się łatwych do wykonania potraw, które z powodzeniem będą mogli przyrządzić także samodzielnie. Wspólna nauka gotowania miała też wzmocnić poczucie własnej wartości i sprawczości, dając smaczne efekty każdemu z uczestników.

Warsztaty dla dzieci i młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych (fot. materiały prasowe)

Pizza jako smaczny sposób na naukę i zabawę

W pierwszym dniu warsztatów, zorganizowanych w niedawno otwartej Sali Zabaw Fikołki, dzieci uczyły się, jak zrobić popularne włoskie przysmaki – pizzę i tiramisu. Nie tylko dowiedziały się, skąd pochodzą te dania, ale też jak łączyć składniki, aby efekty były jak najlepsze. Wspólnie zjedzony posiłek przyniósł wiele satysfakcji, a czas wyrastania ciasta został spożytkowany na zabawę – na ponad 800 metrach kwadratowych na odwiedzających czekały ścianka wspinaczkowa, labirynty, tory przeszkód i zjeżdżalnie, które zapewniły rozrywkę i ruch w oczekiwaniu na przygotowane jedzenie.

Warsztaty organizowane przez Salę Zabaw Fikołki, Tokyo Sushi i Wystawę Budowli z Klocków LEGO (fot. materiały prasowe)

Drugi dzień przeniósł najmłodszych do Japonii dzięki warsztatom prowadzonym przez sushi masterkę z restauracji Tokyo Sushi. Egzotyczna podróż rozpoczęła się od poznania historii tej tradycyjnej japońskiej potrawy, opowieści o jakościowych i świeżych składnikach, a zakończyła zgłębieniem technik zwijania popularnych już w naszym kraju rolek i uroczystą konsumpcją, połączoną z pobudzającą dyskusją na temat ulubionych smaków i aromatów. Dodatkową atrakcją dla dzieci i młodzieży okazała się największa w Europie Wystawa Budowli z Klocków LEGO. Strefa samodzielnej zabawy i ponad 100 konstrukcji, takich jak dwuipółmetrowa Krzywa Wieża w Pizie, góra Rushmore czy prawdopodobnie najdłuższy na świecie, ponad 50-metrowy model Wielkiego Muru Chińskiego posłużyły dzieciom do edukacyjnej rozrywki i pokazały kreatywne podejście do rzeczywistości.

Wspólne gotowanie w Galerii Mokotów (fot. materiały prasowe)

Dwa intensywne dni udowodniły, że nowoczesne i dobrze znające swoich gości miejsca, jak Galeria Mokotów, mogą być świetną przestrzenią do wartościowego spędzenia czasu wolnego, zabawy smakami, ogólnorozwojowych warsztatów hobbystycznych, edukacyjno-rozrywkowych urodzin dla dzieci i młodzieży w każdym wieku czy grupowych warsztatów kulinarnych, których korzyści będą procentować w przyszłości.

Materiał powstał przy współpracy z Galerią Mokotów.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk