W te wakacje postawcie na zabawę w kuchni! Łatwy dostęp do smaków z całego świata, zarówno w formie bogatej oferty restauracyjnej, jak i produktów ze wszystkich zakątków globu, to przecież doskonały pretekst do wspólnych kulinarnych podróży. Gotowanie w towarzystwie wzmocni więzi społeczne, otworzy na otaczający świat i ludzi, a także stanie się punktem wyjścia do wyrabiania dobrych nawyków żywieniowych – zwłaszcza w wypadku dzieci i młodzieży. A wisienką na torcie kulinarnego szczęścia będzie oczywiście wyśmienita zabawa.
Gotowanie pobudza kreatywność i pozytywnie wpływa na wyobraźnię, porusza też obszary w mózgu odpowiedzialne za dobry nastrój i odczuwanie przyjemności. Lepienie pierogów czy zwijanie rolek sushi może pomóc w ćwiczeniu koncentracji, a wyrabianie ciasta na pizzę pomaga rozwinąć zdolności manualne. Jednak wszystko to robione w towarzystwie przyniesie nam znacznie więcej satysfakcji niż gotowanie w samotności – zintegruje z innymi, umocni poczucie przynależności i sprawczości, niezbędnych do codziennego funkcjonowania i dostrzegania własnego wpływu na otoczenie. Aktywne słuchanie i uczestniczenie we wspólnym realizowaniu kulinarnego celu poprawi zdolności społeczne, a odkrywanie nowych technik i kuchni z całego świata bardziej połączy z otaczającą rzeczywistością. Słowem – gotowanie z innymi trwale zmienia nasze życie na lepsze!