Kukbuk
Kukbuk

Goście, goście

Kukbuk połączył siły z hotelem Raffles Europejski Warsaw, by na łamach magazynu i w podcaście „W gości” podyskutować o gościnności. Przeczytajcie, kogo i czym podjęliśmy podczas tego spotkania!

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Aż dziw, że wcześniej na to nie wpadliśmy. Magazyn KUKBUK cały poświęcony jest przecież goszczeniu: tworzeniu przestrzeni, w której dobrze poczują się inni – ale też my sami, zapraszaniu do wspólnego stołu, przy którym odkrywamy się trochę i ofiarowujemy coś z siebie, rozgaszczaniu się w swoim życiu i na świecie. Dopiero teraz jednak uczyniliśmy ten ostatni krok: zaprosiliśmy rozmówców do przestrzeni stworzonej wyłącznie po to, by gościć, i zapytaliśmy ich o doświadczenia z gościnnością. Ale po kolei.

Do realizacji naszego pomysłu na rozmowę godnego partnera znaleźliśmy w Raffles Europejski Warsaw – hotelu, który globalne standardy obsługi gości odmienia przez lokalność i tradycję. Do dyspozycji KUKBUK-owego grona był apartament Raffles Royal Suite, który miał zaszczyt gościć wcześniej chociażby Rolling Stonesów. Tym razem jego progi przestąpili filozofka i badaczka sztucznej inteligencji Aleksandra Przegalińska, filozof i eseista Tomasz Stawiszyński, scenograf i architekt Boris Kudlička, a także gospodarze z ramienia magazynu: Olek Wandzel i Agata Michalak. Jak wspominał Boris, który projektował wnętrza hotelu wraz ze studiem Kudlička with Partners, przestrzeń ta miała szczególnie sprzyjać swobodnej rozmowie, wolnej wymianie myśli i… niespiesznemu sączeniu trunków przy małym, prywatnym barze. 

Pilnowani przez waleczną „Syrenkę” Maurycego Gomulickiego, zerkającą na nas ze ściany, szybko poczuliśmy się swobodnie w gronie, któremu nie brakowało fantastycznych doświadczeń bycia ugoszczonym. Czy to na katarskiej pustyni, w japońskim megamieście, czy na szwedzkiej prowincji – nasi goście wprost zasypali nas barwnymi historiami związanymi z doznaniami, jakie niosą ze sobą momenty przekraczania cudzych progów i granic, czasem zupełnie niedosłownych. Opowieści te wiązały się też oczywiście ze smakami, z zapachami – bardzo trudnymi do odtworzenia przez technologie, jak ustaliliśmy tego wieczoru! – i dźwiękami, do których Tomasz, Aleksandra i Boris chętnie wracali. I wy będziecie mogli ich posłuchać, całe spotkanie bowiem zostało zarejestrowane w wersji audio na użytek KUKBUK-owego podcastu!

Dźwięki nie oddadzą jedynie doznań zmysłowych, jakie wiązały się z niesamowitymi deserami zaserwowanymi nam przez Lourse Warszawa. Ta cukiernia, o przepięknym wnętrzu kojarzącym się z wielkomiejską baśnią, nawiązuje do tradycji miejsca noszącego tę samą nazwę i istniejącego w Hotelu Europejskim od 1871 roku aż do końca drugiej wojny światowej. Desery rodem z Lourse Warszawa będziecie mogli podejrzeć na kartach najnowszego numeru magazynu – a może nawet spróbujecie odtworzyć tutejszy miodownik we własnej kuchni, dla swoich gości?

Podcastu „W gości” słuchajcie w kanałach YouTube i Spotify magazynu KUKBUK, zapis tej rozmowy zaś znajdziecie w najnowszym numerze!

KUKBUK Wiosna PRE ORDER

79.00 zł

Nowe, wiosenne wydanie KUKBUK-a już w sprzedaży! Zamawiając PRE ORDER Wiosennego wydania Magazynu KUKBUK zyskujesz: darmową wysyłkę (z kodem WIOSNA) i e-book w prezencie. Tematem numeru jest zaczyn. Zaczyn jako zaczątek chleba (w redakcji sami miłośnicy glutenu!) i zaczyn jako nowy rozdział, początek. Wiosna, Wielkanoc i ponowne spotkanie. Co tu dużo mówić, tęskniliśmy za wspólnym gotowaniem, siadaniem do stołu, przygotowywaniem magazynu, który jest efektem pracy tak wielu rąk i umysłów – pisarzy, kucharzy, fotografów. Razem przygotowaliśmy dla was album pełen smakowitości.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk