Bagietka bagietce nierówna. Różnią się stopniem wypieczenia, chrupkością, smakiem. Każdy, kto kiedykolwiek próbował swoich sił na przykład w pieczeniu chleba, wie, jak trudno osiągnąć dokładnie taki efekt, jaki by się chciało. W przypadku bagietek jest podobnie – perfekcyjna podłużna bułka wymaga nie lada doświadczenia, precyzji i umiejętności. Nic więc dziwnego, że paryżanie stworzyli konkurs na najlepszą bagietkę.
A właściwie nie tyle sami mieszkańcy miasta, ile paryski ratusz razem ze Związkiem Piekarzy i Cukierników Wielkiego Paryża. Co roku przyznają tytuł najlepszej bagietki na podstawie ślepego testu przeprowadzanego przez eksperckie jury. Komisja bierze pod uwagę pięć kryteriów: wygląd, stopień wypieczenia, teksturę, zapach i smak. Do konkursu kwalifikują się bagietki o konkretnych wymiarach: długości 55-65 centymetrów i wadze 250-300 gramów. Nie mogą też zawierać więcej niż 18 gramów soli na kilogram mąki. Zwycięzca konkursu, oprócz rozgłosu po ogłoszeniu wyników, zdobywa nagrodę pieniężną.