Przed przejściem do sprawdzonych i polecanych połączeń smakowych warto poświęcić czas na autorskie poszukiwania i znalezienie własnych ulubionych kombinacji. Możemy to zrobić samodzielnie, podczas domowej degustacji, albo skorzystać z porady eksperta, który podpowie, jak połączyć smaki, żeby wydobyć z nich głębię. Bo przecież nie ma jednej, utartej ścieżki do dobrego smaku. To w końcu od nas zależy, jakich składników użyjemy, aby stworzyć idealną kompozycję aromatów. Od czego najlepiej zacząć? Po pierwsze mocny alkohol, taki jak whisky, przed degustacją powinien być trzymany w temperaturze pokojowej – zachowuje wówczas naturalną teksturę, dzięki czemu podkreślony zostanie jego bukiet smakowo-zapachowy. Warto też dodać do niego odrobinę wody. Wtedy łatwiej będzie rozróżnić poszczególne aromaty. Reakcja na nieprzyzwyczajone do mocnego alkoholu podniebienie jest podobna do tej, która pojawia się w przypadku próbowania ostrych potraw. Woda obniża posmak alkoholu, a jednocześnie podkreśla jego głębsze nuty.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/BzdRPFhOI-IIf2RszkeFl2IL3NXpI8Tn3DHuOSSb5lU/fill/1418/1682/fp:0.59:0.52/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/TU9TXzkyODkuanBn.jpg)
Foodpairing, czyli z czym łączyć whisky?
Czerwone wino najlepiej smakuje z dziczyzną i różnego rodzaju pieczeniami. Z kolei białe najchętniej łączymy z serami. A co podać w przypadku mocniejszych alkoholi? Sprawdzamy, z czym i jak łączyć whisky.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: materiały prasowe
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1pgi8c2eMi_u01YFDLpEunSbEajgMbzZD5SJqewJc3Q/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/TU9TXzk1MTEuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/D3y5Ep1rAuv5Zc7jsT7nBCxf2hBS7y9WdLsmfuKBw78/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/TU9TXzk1MTEuanBn.jpg 2480w)
Pomiędzy próbowaniem różnych rodzajów whisky warto pić wodę
Wróćmy zatem do kosztowania trunku – najpierw bierzemy pierwszy łyk, dopiero po chwili drugi. I tak staramy się rozpoznać pojedyncze aromaty i smaki. Pomiędzy próbowaniem różnych rodzajów whisky warto pić wodę. W ten sposób oczyścimy kubki smakowe. – Spotkałam się też z cleanerami w postaci imbiru, ziaren kawy albo sorbetu z gorzkiej pomarańczy – mówi ambasadorka marki Ballantine’s Anna Filipiak.
![Kobieta z kieliszkiem whisky (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/C3Gp_pSp6F80yuC9Wh-tcSVG2ESULa16zmJiMUor8bw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTcv/ei5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/tW57PynQU8Py8GS2_YWG7CXDXycyLWwLYq8LBbTJxr8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTcv/ei5qcGc.jpg 1010w)
Ambasadorka marki Ballantine’s Anna Filipiak
Dodaje także, że lekkie, waniliowe aromaty z nutą karmelu wskazują, że whisky dojrzewała w beczce po bourbonie, natomiast te, które charakteryzują się mocnym, głębokim, bogatym w aromaty suszonych owoców smakiem, najprawdopodobniej odpoczywały w dębowych beczkach po sherry. – Taki podział whisky, ze względu na sposób leżakowania, można porównać do tego, jak dzielimy białe i czerwone wino – podpowiada Anna Filipiak. – W każdym przypadku, czy mówimy o winie, czy o whisky, jedzenie i alkohol możemy łączyć na zasadzie kontrastu między smakami lub wręcz przeciwnie, zestawiając bliźniacze aromaty. Jeśli jednak chodzi o whisky, warto pamiętać, że na wstępie można odrzucić wszystkie dania z wyraźnie wyczuwalnym aromatem czosnku, chili czy wasabi.
![christiann koepke / unsplash](https://mediaconvert.kukbuk.pl/yTsIHgsAV_cghsZzinbB0Fa5tWh0WrntVc-sHpPGEUw/fit/550/0/fp:0.47:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/Y2hyaXN0aWFubi1r/b2Vwa2UtQzJ5SDN6/WHphUDAtdW5zcGxh/c2guanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/u20589saA96NYALs5De5j3WPg3nJOnIAdLGJBnx0Dms/fit/1100/0/fp:0.47:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/Y2hyaXN0aWFubi1r/b2Vwa2UtQzJ5SDN6/WHphUDAtdW5zcGxh/c2guanBn.jpg 1010w)
fot. Christiann Koepke / unsplash.com
Jakie ryby i owoce morza pasują do whisky?
Mieszanka 17-letnich whisky pasuje do wielu dań z ryb i owoców morza. A to za sprawą tego, że dojrzewająca w dębowych beczkach whisky zyskuje słodycz miodu, kremowej wanilii, aromaty dębu i przypraw. Czy wybierzemy ostrygi, czy sushi – tego typu alkohol nadaje się do obu dań. Wędzone ryby dobrze komponują się ze słodkim bourbonem, najlepiej pasuje tu Ballantine’s 7YO.
Whisky i czekolada to jedno ze sprawdzonych połączeń
Czekolada, ciasta i ciasteczka – jakie desery łączyć z whisky?
Whisky i czekolada to jedno ze sprawdzonych połączeń. Zwłaszcza kiedy mowa o gorzkiej czekoladzie podanej w duecie ze zdecydowaną i bogatą w korzenne nuty 21-letnią Ballantine’s. Z kolei czekolada ze skórką pomarańczy doskonale odnajduje się w połączeniu z Ballantine’s 7 Bourbon Finish z nutami karmelu oraz owoców. A jeśli chodzi o ciasta i ciasteczka, warto postawić na połączenie z whisky po bourbonie – praktycznie zawsze się sprawdza. Wyjątkiem są pierniki, które lepiej odnajdują się w duecie z mocniejszą w smaku whisky, która dojrzewała w beczce po sherry.
![Brooke Lark / unsplash.com](https://mediaconvert.kukbuk.pl/fKjOkn0BxZ2BG9dK9I0wA590ylL7IQr5pq3A-PVlEcY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/YnJvb2tlLWxhcmst/UnJ6ZUNHdWpWZlUt/dW5zcGxhc2guanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3xjN9glccmGi5j1fTI0HZ95GO4OsvsP3JDoVlgMheUc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/YnJvb2tlLWxhcmst/UnJ6ZUNHdWpWZlUt/dW5zcGxhc2guanBn.jpg 1010w)
fot. Brooke Lark / unsplash.com
Z jakimi owocami i serami podać whisky?
Deska serów, bakalii i owoców to najprostszy sposób łączenia smaków z whisky. Finest z nutą wanilii, podkreślony słodyczą czerwonego jabłka, dobrze smakuje z żółtym serem typu cheddar, ale sprawdza się też gouda. Do tego jabłka i krakersy, które w połączeniu z serem zapewniają kremowość podbijającą aromaty whisky. Z kolei z bakaliami, takimi jak suszone morele, żurawina czy jabłka, doskonale odnajdzie się Ballantine’s 7 Bourbon Finish. Ze świeżych owoców warto postawić na pomarańcze, a w przypadku serów pleśniowych świetnym wyborem jest camembert. Lepiej unikać mocnej w smaku gorgonzoli, a także sera koziego, żeby nie zdominować smaku mocnego trunku.
Do jakiego mięsa pasuje whisky?
Klasyka gatunku to haggis, czyli szkocka kaszanka. Jednym z tradycyjnych połączeń jest pierś z kurczaka faszerowana kaszanką, serwowana na purée z ziemniaków z sosem z whisky. W polskich, domowych warunkach można spróbować połączyć kaszankę z Ballantine’s 7 Bourbon Finish, o ile jemy ją z prażonymi jabłkami; jeśli jako dodatek wybierzemy cebulę, to pokuśmy się o połączenie z Ballantine’s 12. W przypadku steków, wieprzowiny i innych czerwonych mięs warto postawić na głębsze aromaty. Z takimi daniami najlepiej smakują te leżakujące w beczkach po sherry – whisky, które są pełne smaku suszonych owoców i korzennych przypraw.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FvWuaUWUQuUWgTgKyUtBsFgNdXjg020-rltly2LlBv4/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/TU9TXzkzMTIuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9gtEbTIJgHpxMhKMtwt7k-ic_XDjvD1WXC0ELuWbwS4/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMjgv/TU9TXzkzMTIuanBn.jpg 2480w)
Na koniec przypomnijmy o sprawdzonej, uniwersalnej zasadzie. Tekstura jedzenia łączonego z whisky powinna być kremowa. A tłuszcz, także roślinny, jest najlepszym nośnikiem smaku.
To nasze propozycje smakowe, które idealnie łączą się z whisky. Warto przy tym pamiętać, że nie ma jedynie słusznej reguły – w kuchni, jak w życiu, króluje kreatywność i dowolność! Ballantine’s w najnowszej kampanii TAK TO ROBIĘ zachęca do podążania własną drogą oraz życia po swojemu. My, zainspirowani tym hasłem, zaczniemy od aperitifu – spróbujemy delikatnej whisky, jak Ballantine’s Finest, z wodą sodową, czyli połączenia, które pozwoli rozgrzać paletę i pobudzić smaki. Aperitif można podać również w postaci klasycznego koktajlu, jak Blood & Sand. Tak rozpoczniemy kulinarną podróż po poszczególnych posiłkach, którą zakończymy digestivem, czyli każdą whisky, byleby nie o słodkich nutach.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?