Japończycy są jednym z najdłużej żyjących narodów na świecie. Średnia długość życia na wyspach wynosi 81 lat dla mężczyzn i 87 dla kobiet. Co więcej, najstarszą obecnie żyjącą osobą na Ziemi jest Japonka Kane Tanaka, która w styczniu obchodziła sto siedemnaste urodziny. Dla porównania przeciętna długość życia w Polsce wynosi 81 lat dla kobiet i 73 lata dla mężczyzn. Skąd ta różnica? Przede wszystkim, jak podkreślają naukowcy, dotyczy ona stylu życia oraz diety. W Japonii szczególny nacisk kładzie się na rzetelne edukowanie o sposobach odżywiania, od wczesnych lat szkolnych podkreśla się, jak istotna jest aktywność fizyczna.
Co więcej, w 2005 roku rząd zaniepokojony wzrostem otyłości wśród dzieci, spowodowanym napływem fast foodu oraz rosnącą modą na zachodni styl życia, uchwalił ustawę, która nałożyła na szkoły obowiązek nauczania uczniów podstawowych reguł shoku-iku, czyli japońskiej filozofii odżywiania. W ten sposób dzieci uczone są między innymi, by nigdy nie pomijać śniadania, unikać kupowania gotowych i wysoko przetworzonych produktów oraz by zamiast fast foodu wybierać tradycyjne japońskie dania. Dzięki temu już od najmłodszych lat uczniowie znają reguły prawidłowego odżywiania oraz nabywają wiedzę, jak komponować posiłki. To skutkuje nie tylko dłuższym i zdrowszym życiem, ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera, cukrzycę oraz raka.