Kukbuk
Kukbuk

Czy każda oliwa smakuje tak samo?

Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.

Tekst: Maja Wójcik

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

O intensywności oliwy decyduje moment zbiorów i stopień dojrzałości oliwek, a jej smak i aromat zależą głównie od odmiany owoców. Na przykład oliwa z odmiany nocellara z Sycylii pachnie zielonymi pomidorami, a ta z oliwek coratina z Apulii jest kwiatowa, z nutą białego pieprzu. Pod nazwą „oliwa extra vergine” nie kryje się jeden uniwersalny smak. Określenie to nie stanowi też gwarancji jakości. 

 

Dziś chcemy wam przedstawić dwie oliwy Extra Vergine Monini (różne od siebie, ale obydwie najwyższej klasy), a także klasyczne przepisy na dania, w których to właśnie oliwa gra główną rolę.

 

Już nazwa Extra Vergine Monini Classico zdradza uniwersalność, śmiało można jej używać do smażenia, przygotowywać na jej bazie dressingi, dodawać ją do wypieków. Jest idealna, aby polewać nią focaccię! Classico powstaje ze średnio dojrzałych oliwek i ma harmonijny, średnio intensywny smak. Jest na tyle uniwersalna, że każdy Włoch zawsze ma ją w kuchni pod ręką – to najlepiej sprzedająca się oliwa we Włoszech!

 

Extra Vergine GranFruttato natomiast ma charakterystyczny smak, który zawdzięcza oliwkom z wczesnych zbiorów. Po GranFruttato chętnie sięgają smakosze z Włoch i z innych zakątków świata. Nazywana jest oliwą do zadań specjalnych. Stanowi składnik, którego nie da się w potrawie zastąpić innym tłuszczem czy nawet inną oliwą. To ona dodaje daniom charakteru. Jest też bogatsza w witaminy i polifenole, dobroczynne dla zdrowia antyoksydanty.

 

Obydwie oliwy Extra Vergine – GranFruttato i Classico – powstają we włoskiej firmie Monini, która mimo działalności na międzynarodową skalę zachowała rodzinny i rzemieślniczy charakter. Pasja i technika tworzenia jest przekazywana w rodzinie Monini z pokolenia na pokolenia od ponad 100 lat. Obecnie firmą zarządza Zefferino Monini, wnuk założyciela przetwórni. Zefferino osobiście czuwa nad produkcją oliwy, czerpiąc z doświadczenia zdobywanego w rodzinie przez lata. Siedziba Monini znajduje się we włoskim Spoleto, wśród zielonych wzgórz Umbrii. To tu urodził się Zefferino Monini senior. I to tu zaczął pisać oliwną historię, która trwa do dziś.

Sos chimichurri

Pochodzenie sosu chimichurri nie jest jasne. Są tacy, którzy twierdzą, że ewoluował on z pesto przywiezionego do Buenos Aires przez włoskich emigrantów. W innych opowieściach to Irlandczycy i sos worcester zajmują ich miejsce. Niektórzy zaś szukają odniesień do kuchni prekolumbijskiej. Jedno jest pewne: chimichurri w Argentynie kochają wszyscy. Polewają nim słynne argentyńskie steki, sałatki i grillowane warzywa. Bazą sosu jest harmonijnie łącząca wszystkie składniki oliwa Classico, która nie dominuje nad żadnym ze składników, a wręcz przeciwnie – podkreśla ich smak.

Zachwyć się sosem chimichurri

Hummus z oliwą GranFruttato

Istnieje mnóstwo wariantów hummusu – z burakami, z pieczoną marchewką i czarnuszką, z awokado lub nawet z rzodkiewką. Uwielbiamy eksperymentować, zmieniać hummus w zależności od pory roku i nastroju, czasem jednak chętnie wracamy do tradycji i prostoty. W wypadku hummusu wystarczą ciecierzyca, pasta tahini, nieco czosnku i sok z cytryny. Niewiele składników obowiązkowo połączonych wyrazistą oliwą najwyższej jakości, która nadaje paście wyrazisty smak. 

Sprawdź prosty przepis na hummus z oliwą GranFruttato

Tagliatelle z pieczarkami portobello, szalotką, szpinakiem i oliwą Classico

Pieczarki portobello to świetna alternatywa dla mięsa. Ich duże kapelusze zachęcają do faszerowania i grillowania, świetnie sprawdzą się też jako dodatek do makaronu. W naszej propozycji występują w towarzystwie szpinaku i szalotki, podlane winem i przyjemną oliwą Classico. Oczywiście nigdy nie zapominamy o ukochanym parmezanie!

Wypróbuj przepis na tagliatelle z pieczarkami portobello, szalotką, szpinakiem i oliwą Classico

Focaccia z oliwą Classico z rozmarynem i oliwkami

„Dzięki oliwie focaccia ma dwie cechy: bogaty, owocowy smak i delikatną, kruchą skórkę”, mówi Samin Nosrat, autorka książki „Salt Fat Acid Heat” i serialu na Netflixie pod tym samym tytułem. Tym razem robimy focaccię w wersji klasycznej – z rozmarynem, oliwkami i płatkami soli. Pasuje do niej uniwersalna oliwa, o średnio intensywnym smaku. Taka jak Classico Monini. 

Posmakuj focaccii z oliwą Classico z rozmarynem i oliwkami

Tapenada z czarnych oliwek z oliwą GranFruttato na grzance

Do dobrej tapenady wystarczy jedynie grillowana bagietka – ten prosty duet już gwarantuje pełnię szczęścia. Tapenadę można też podawać z serami albo użyć jej jako dodatku do ryby lub marynaty. Podstawą są oczywiście oliwki i jakościowa oliwa. Idealnie sprawdzi się tu wyrazista GranFruttato, bez której tapenada straci swój wyjątkowy charakter. 

Poznaj tapenadę z czarnych oliwek z oliwą GranFruttato na grzance

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk