Kukbuk
Kukbuk

Focaccia z oliwą Classico z rozmarynem i oliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: 
typ posiłku: 
mąka chlebowa
520 g
woda
450 g
Oliwa Monini Classico
150 - 200 ml
sól
10 g
suche drożdże
20 g
oliwki
150 g
rozmaryn
sól w płatkach

Krok 1

W dużym naczyniu połączyć ze sobą mąkę, sól i drożdże, wymieszać ręką. Do suchych składników dodać wodę i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć szczelnie i odstawić do fermentacji w lodówce na noc ( lub na około 12-15 godzin). Ciasto wyjąć z lodówki i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Na górę ciasta wylej niewielką ilość oliwy i rozsmaruj. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wylej na ciasto resztę oliwy, pougniataj lekko palcami tworząc dołeczki, ułóż oliwki, posyp rozmarynem i solą w płatkach. Focaccię włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez około 30-40 minut do momentu aż będzie miała brązowy kolor.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk