Gnocchi à la sorrentina
Wąskimi uliczkami, pokonawszy dziesiątki schodów i kilka wykutych w skałach tuneli, docieramy do położonej tuż przy brzegu Zatoki Neapolitańskiej kultowej Trattorii da Emilia, serwującej swoje przysmaki od 1947 roku. Plastikowe krzesła niedbale rozstawione wokół stolików, jednorazowe ceraty na stołach. Prosto i iście włosko. W kuchni widać postać w kwiecistym fartuszku, poruszającą się niespiesznie i wydającą co rusz ekspresyjne polecenia w stronę kucharzy i obsługi. Włochy w prawdziwym wydaniu, cucina z prawdziwą mammą jako kapitanem statku – tak właśnie jest w Trattorii da Emilia. W krótkiej, domowej karcie łatwo odnaleźć lokalne specjały. Jednym z nich są gnocchi à la sorrentina, królujące na niedzielnych stołach mieszkańców Kampanii. Kluski zatopione w sosie z mozzarelli i pomidorów San Marzano pochodzących z wulkanicznych ziem u podnóży Wezuwiusza. Hojnie obsypane parmezanem z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i bazylii. Comfort food w najlepszym wydaniu.