Kukbuk
Kukbuk

Cytrusowy raj

Pod względem kulinarnym lato to najlepsza pora roku. Przecież nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze produkty to te, które niespiesznie dojrzewają w pełnym słońcu.

Tekst: Maja Wójcik

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Z takiego założenia wychodzi też marka Bombay Sapphire, #1 premium gin w Polsce, która postarała się, by jej specjalna, letnia seria Bombay Sapphire Premier Cru była przepełniona słońcem i przywodziła na myśl najlepsze wakacyjne chwile. Edycja powstaje w limitowanych partiach i celebruje kunszt Mistrza Botaniki – Bombay Sapphire, jako jedna z pierwszych marek alkoholowych na świecie, stworzyła to stanowisko. To właśnie ekspertyza Ivano Tonuttiego pozwoliła na wykreowanie idealnego, zbalansowanego aromatu Premier Cru, a swoją wiedzę Tonutti przekazał obecnemu mistrzowi, Alessandro Garneriemu. Każda butelka jest należytym hołdem dla rzemiosła i regionu, z którego pochodzą składniki. W tym wypadku – dla cytrusów z Murcji, które żywiołowo akcentują klasyczne nuty ziołowego Bombay Sapphire.

Bombay Sapphire to gin, który wyróżnia się charakterystycznym, harmonijnie zbalansowanym smakiem. O jego wyjątkowości stanowią najwyższej jakości składniki, sekretna – znana jedynie nielicznym – receptura sięgająca aż XVIII wieku i unikalny proces destylacji z parą wodną. Dzięki temu gin Bombay Sapphire doskonale łączy się z większością składników i stanowi idealną bazę koktajli, zarówno klasycznych, jak i tych bardziej kreatywnych, dzięki którym można puścić wodze fantazji.

Kierunek: południe!

Gdyby gin mógł wybrać swoją ulubioną porę roku, z pewnością wskazałby lato. Ciepło, słońce i beztroskie chwile najlepiej bowiem oddają naturę tego trunku. Dlatego marka Bombay Sapphire w swojej unikalnej edycji Bombay Sapphire Premier Cru zaprasza na południe Europy, stawiając na składniki, które nieodłącznie kojarzą się z latem. Trafiamy do Murcji – regionu w południowo-wschodniej Hiszpanii, który kulinarnie słynie z owoców morza i papryki. Nazywana Sadem Europy Murcja skrywa jeszcze jeden skarb – cytrusy. To właśnie niepowtarzalne aromaty cytryn Fino i słodkich pomarańczy Navel składają się na przewodni smak najnowszej propozycji Bombay Sapphire. 

Owoce pochodzą ze specjalnie wyselekcjonowanych terenów, na których wciąż stosuje się tradycyjne metody uprawy. Zbierane są ręcznie, kiedy osiągną pełnię dojrzałości. Następnie są obierane (także ręcznie) i suszone na słońcu. I to jest właśnie sekret wyjątkowego i eleganckiego smaku Bombay Sapphire Premier Cru – pełnego aromatycznych hiszpańskich cytryn z delikatnymi nutami jałowca i pieprzu. Zaokrąglony nutami pomarańczy nowy Bombay jest idealnie wyważony w smaku, bogaty i oleisty, ze złożonym i gładkim finiszem, który przedłuża smak do kolejnego łyka.

Letnie orzeźwienie

Smak i zapach cytrusów to smak i zapach lata. Beztroska, zabawa, relaks, sprawdzone towarzystwo – dosłownie i w przenośni. To są te chwile, które najczęściej zapadają w pamięć i do których tak chętnie wracamy. A skoro jest ciepło, to zawsze chętnie sięgamy po orzeźwienie. I tu z pomocą przychodzi nam Bombay Sapphire Premier Cru, bo przecież gin też lubi towarzystwo. Każde! Sprawdza się zarówno w klasycznym połączeniu z tonikiem, jak i ze smakowymi napojami czy słodko-kwaśnym sokiem. Ba! Doskonale poradzi sobie nawet z samymi kostkami lodu. Sprawdźcie też inne letnie propozycje.

Premier Cru Tonic 

Składniki:

  • 40 ml Bombay Sapphire Premier Cru
  • 100 ml toniku
  • lód
  • plaster cytryny

Do szklanki wypełnionej lodem wlejcie 40 mililitrów ginu Bombay Sapphire Premier Cru, uzupełnijcie 100 mililitrami toniku. Pomieszajcie i dodajcie plasterek cytryny.

Premier Cru French 75

Składniki:

  • 30 ml Bombay Sapphire Premier Cru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • lód
  • wino musujące
  • skórka cytryny

Do shakera wlejcie 30 mililitrów ginu Bombay Sapphire Premier Cru, 20 mililitrów soku z cytryny i 10 mililitrów syropu cukrowego. Dodajcie lód i energicznie wstrząśnijcie. Przelejcie do schłodzonego kieliszka i uzupełnijcie dowolnym winem musującym. Udekorujcie skórką cytryny.

Premier Cru Collins

Składniki:

  • 40 ml Bombay Sapphire Premier Cru
  • 25 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego lub powideł
  • lód
  • woda gazowana
  • skórka cytryny

Do shakera wlejcie 40 mililitrów ginu Bombay Sapphire Premier Cru, 25 mililitrów soku z cytryny i 15 mililitrów syropu cukrowego. Dodajcie lód i energicznie wstrząśnijcie. Przelejcie do wysokiej szklanki wypełnionej po brzegi lodem, dodajcie wodę gazowaną. Pomieszajcie i udekorujcie skórką cytryny. 

TIP: zamiast syropu cukrowego możecie dodać łyżkę ulubionych powideł. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk