Wygląd jedzenia – jakie to ma znaczenie?
Nie tylko doświadczenia własne, ale i badania w kwestii znaczenia wyglądu jedzenia nie pozostawiają złudzeń. Jak wynika z badań Food and Design by Od kuchni* – blisko połowa z nas od czasu do czasu kupuje produkt tylko ze względu na jego wygląd. Nie bez powodu ma on szczególne znaczenie w przypadku żywności takiej jak warzywa, owoce, mięso, wędliny czy ryby. Wygląd jest przecież wyznacznikiem świeżości i jakości produktów.
Podobnie jest także w świecie gastronomii. To wygląd jedzenia często wpływa na wybór dania. Nie wierzysz? Pomyśl, czy przed złożeniem zamówienia nie przeglądasz instagramowych feedów restauracji. A może zdarzyło Ci się nawet wskazać obsłudze zdjęcia potrawy, którą chcesz skosztować? Nie tylko w lokalu, ale też coraz częściej w zaciszu własnego domu dbamy zarówno o nasycenie, ale też o aspekty estetyczne dań, które przygotowujemy. Chcemy obcować z ładnie podanym, cieszącym oko jedzeniem. Co zrobić, by posiłki w domu stały się równie kuszące co w ulubionej restauracji?