Kukbuk
Kukbuk

Co zobaczycie na Taste Film Festival w Poznaniu?

10 czerwca w samym centrum Poznania rozpocznie się filmowo-kulinarna uczta. Taste Film Festival to niezwykłe produkcje, interesujące panele dyskusyjne, a także kolacje degustacyjne inspirowane kinem.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Przemysław Turlej

Opublikowano: 31 Maja 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Filmowe i kulinarne święto w stolicy Wielkopolski potrwa do 26 sierpnia. Taste Film Festival to okazja, by nie tylko poznać niezwykłe smaki, ale także obejrzeć urzekające produkcje filmowe. Wydarzenie organizowane przez restaurację Concordia Taste we współpracy z centrum kreatywności Concordia Design, Fundacją Vox Artismiastem Poznań zachwyci czterema pokazami filmowymi, które odbędą się w kilkutygodniowych odstępach.


Z myślą o różnorodności odbiorców organizatorzy zaplanowali dwa warianty pokazów. Pierwsza opcja zakłada udział w seansie zorganizowanym we wnętrzach Concordii Design. Po projekcji najlepsi polscy szefowie kuchni i sommelierzy przygotują w restauracji Concordia Taste kolację degustacyjną z dobranym specjalnie, na zasadach pairingu, winem. Z drugiej opcji można skorzystać w ramach otwartego kina plenerowego, zorganizowanego na terenie Przystani Sztuki przed restauracją Concordia Taste. Po seansach zaplanowano spotkania z twórcami i bohaterami prezentowanych produkcji. Pewne jest, że obie możliwości spodobają się tym, którzy tęsknili za oglądaniem filmów poza domem.

FESTIWALOWE MENU

SEANS I

Seans biletowany, dla około 80 osób, Concordia Design, godzina 18:30. Po projekcji najlepsi polscy szefowie kuchni i sommelierzy przygotują w Bistro Taste kolację degustacyjną z dobranymi do niej winem.

SEANS 2

Seans w ramach otwartego kina plenerowego, Przystań Sztuki przed Bistro Taste, godzina 21:30. Po seansie odbędą się spotkania z twórcami, moderowane przez znane osoby związane z kulturą, kuchnią i filmem.

10 CZERWCA

Pokaz filmowy na dziedzińcu Concordia Design

Tasty Choppers on the Road

reż. Bartosz Dziamski

Film „Tasty Choppers on the Road” w reżyserii Bartosza Dziamskiego to kulinarna podróż dwóch szefów kuchni po Polsce, jakiej nie znamy. Produkcja przybliża urokliwe miejsca, w których można odetchnąć, podziwiać przyrodę i przede wszystkim doskonale zjeść.

Eksperci: Jakub Kasprzak, Tomasz Grabski
Prowadzący: Tomek Jakubiak
Pairing: Anna Gałecka

8 LIPCA

Wnętrze restauracji Concordia Taste

Fundamenty

reż. Olga Badowska, Bartosz Dziamski

„Fundamenty” to film o smaku i pasji, ale także o szukaniu sensu i formy. Architektura i kuchnia łączą się tu w sposób naturalny dzięki bohaterce i narratorce – Katarzynie Daniłowicz.


Natura, kobiety i wino

reż. Giulia Graglia

Reżyserka Giulia Graglia nakręciła dokument o winie i kobietach. Portretuje cztery bohaterki na tle czterech pór roku. Dora Forsoni, Nicoletta Bocca, Elisabetta Foradori i Arianna Occhipinti odważnie i bez kompromisów weszły do świata producentów wina, zdominowanego dotychczas przez mężczyzn. Ukazując proces tworzenia i sprzedaży wina, włoska artystka dotyka szerszego zjawiska społecznego i kulturowego – zacierania się granic pomiędzy światem kobiecym i męskim, a także zmiany tradycyjnego podziału ról. W swoim filmie Graglia zwraca też uwagę na to, jak istotna jest bliskość z naturą.

Eksperci: Daria Pawlewska, Katarzyna Daniłowicz, Oliwia Bernady
Prowadzący: Olga Badowska
Pairing: Anna Musialik

29 LIPCA

Wnętrze restauracji Concordia Taste

Kucharz pałacowy

reż. Bartosz Dziamski

„Kucharz pałacowy” opowiada o odkrywaniu kulinarnej tożsamości Polski przez pryzmat działalności głównego bohatera filmu – szefa kuchni Willa Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III na warszawskim Wilanowie Macieja Nowickiego. To kucharz, który z zapałem studiuje stare książki kucharskie i rekonstruuje smaki zapomnianych staropolskich potraw. Jego działania pomagają innym kucharzom i historykom zrozumieć, jak mogła wyglądać polska rzeczywistość kulinarna w XVII czy XVIII wieku.

 

Alain Ducasse – kuchenne wyzwania

reż. Gilles de Maistre

Film jest próbą zgłębienia fenomenu ikony francuskiej kuchni Alaina Ducasse’a, który trzykrotnie otrzymał trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze zebrał ich w sumie aż 21. To niezwykle otwarty człowiek – zadaje pytania, wciąż się rozwija i do czegoś dąży. Choć ma lokale gastronomiczne na całym świecie, tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie jest dla niego całym życiem. Dzięki tej produkcji poznacie tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia.

Eksperci: Maciej Nowicki, Jarosław Dumanowski, Adam Adamczak
Prowadzący: Jakub Gutek
Pairing: Artur Marcula

26 SIERPNIA

Concordia Design

Powrót do korzeni, I-III – pokaz trzech filmów

„Powrót do korzeni” to cykl filmów nakręconych w Jaskini Łabajowej w Ojcowskim Parku Narodowym, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Produkcja skupia się na odkrywaniu dawnych smaków, a także badaniu technik i narzędzi kulinarnych.

Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Rafał Bernatowicz
Prowadzący: Maciej Nowak
Pairing: Piotr Pietras

Taste Film Festival, festiwal filmowy w Poznaniu, lato w mieście, wydarzenia kulturalne (fot. materiały prasowe)

Materiał powstał we współpracy z Concordia Taste, bilety na Taste Film Festival możecie kupić tutaj >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk