Kukbuk
Kukbuk

Co robić jesienią w Warszawie? 7 rzeczy, które umilą ten czas!

Za oknem plucha, a temperatury coraz niższe. Można oczywiście zaszyć się pod kocem, ale my tym razem stawiamy na ciekawe aktywności na mieście. W końcu komfortowe, pachnące cynamonem miejsca, jesienią odwiedza się zupełnie inaczej!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Co robić jesienią w Warszawie? Lubimy spędzać czas przy dobrych książkach i serialach, ale ta pora roku z kasztanami spadającymi z drzew, różnokolorowymi liśćmi i wszechobecnymi dyniami, ma do zaoferowania o wiele więcej.

Wybieramy się więc na spacer po stolicy - po drodze wpadniemy z wizytą do ulubionej kawiarni na pumpkin spice latte, zajrzymy na targ staroci, weźmiemy udział w kulinarny warsztatach, a na koniec zjemy świetny obiad w jednej z restauracji z polską kuchnią. To jak, idziecie z nami?

Wybierz się na dyniową farmę

Pomarańczowe, zielone, białe, w kropki, w paski, okrągłe i podłużne - dynie zachwycają w każdej postaci. Jesienią zaglądamy więc na farmy dyń. W okolicy Warszawy znajdziecie ich kilka, najbardziej znanymi są chyba Dyniolandia, czyli Farma Wuja Toma i Farma Dyń w Powsinie. To świetny pomysł na rodzinną wycieczkę, bo na farmach zwykle można wziąć udział w ciekawych atrakcjach. Lub po prostu zrobić sobie sesję zdjęciową z dyniami!

Warto oczywiście wybrać się również do Gospodarstwa Ludwika Majlerta - tutaj kupicie rozmaite rodzaje dyń, a do tego gospodarze na miejscu wyjaśnią wam różnice między nimi i podpowiedzą, które będą najlepsze do wybranych dań.

Fot. Instagram Pod Gigantami

Zjedz polski comfort food

Schabowy, pierogi, a może knedle z kruszonką? Bez względu na to, jaki jest wasz ukochany polski comfort food, w stolicy z pewnością go znajdziecie. W końcu nie brakuje tu miejsc, które przygotowują znakomite dania kuchni polskiej (schabowy w Pod Gigantami czy knedle w Omie), ale i takich, które eksperymentują z dobrze znanymi nam smakami.

Comfort food tłumaczy się na polski jako jedzenie na pocieszenie, i rzeczywiście, to potrawy, które koją, sprawiają, że czujemy się lepiej, a przy okazji są po prostu przepyszne. Sprawdźcie nasze zestawienie najlepszych restauracji z polską kuchnią w Warszawie i wybierzcie miejsce dla siebie!

Wypij pumpkin spice latte

Tak, wiemy, że ta kawa ma swoich zagorzałych przeciwników i równie wiernych miłośników. Latte z dodatkiem dyniowego purée może jednak smakować naprawdę dobrze, jeśli powstaje z naturalnych składników i nie zawiera mnóstwa cukru. Takie rzemieślnicze, robione od podstaw w lokalu pumpkin spice latte, wypijecie między innymi w kawiarni Relax czy Forum Coffee - rozgrzewa i smakuje!

Możecie też przygotować tę kawę w domu według naszego przepisu - sprawdźcie, jak zrobić pumpkin spice latte! A do kawy, wiadomo, cynamonki! Ten wypiek od razu kojarzy się z jesienią. Zostawiamy wam nasze ulubione przepisy na bułeczki z cynamonem.

Fot. Instagram Hali Koszyki

Poznaj kuchnię Warszawy

Kuchnia warszawska to znane wszystkim pyzy i wuzetka, ale nie tylko. Hala Koszyki zorganizowała w tym roku wyjątkowy projekt: „Nowa karta Warszawy”. W ramach odkrywania smaków stolicy, restauracje znajdujące się w hali przygotowały świetne dania inspirowane dawnymi przepisami.

To nie wszystko - w menu są też dania śmiałków, którzy wzięli udział w otwartym dla wszystkich konkursie i znaleźli się wśród zwycięzców. Do końca roku można więc spróbować zrazów po warszawsku czy pyz z azjatyckim twistem. To dobra okazja do odkrywania nowych smaków i poznawania kulinarnego dziedzictwa stolicy.

Odwiedź muzeum (i zjedz coś dobrego!)

Lubimy jesienią odwiedzać  muzea. Warto zajrzeć do tych mniej popularnych, jak Muzeum Neonów czy Muzeum Życia w PRL. To fascynujące miejsca, które o historii opowiadają przez pryzmat intrygujących przedmiotów - błyskawiczna podróż do innej rzeczywistości gwarantowana!

A może macie ochotę na zwiedzanie połączone z kolacją? Wybierzcie się do Muzeum Narodowego, a później zjedzcie kolację w restauracji Muzealna, albo sprawdźcie, co oferuje Muzeum Historii Polskifinediningowy Dialog. To pełne doświadczenie, które na długo zostaje w pamięci!

Fot. Facebook CookUp

Weź udział w warsztatach kulinarnych

Jesień to idealna pora roku na naukę nowych umiejętności. Nie ma nic lepszego niż warsztaty kulinarne, podczas których nie tylko dowiecie się, jak przygotować konkretne dania, ale i będziecie mogli je zjeść.

W odnowionej przestrzeni studia kulinarnego CookUp czekają na was naprawdę kuszące propozycje. Wspólnie z profesjonalnymi szefami kuchni dowiecie się, jak przygotować tacos, skandynawskie wypieki czy domowe kimchi. Każdy warsztat to wspaniała pigułka wiedzy i kulinarnych trików, które sprawią, że w kuchni poczujecie się jak ryba w wodzie. A warsztatowe dania z pewnością na stałe zagoszczą w waszym menu.

Wybierz się na targ staroci

Kilka drobiazgów wystarczy, żeby zmienić przestrzeń wokół siebie. Warto pobuszować po warszawskich targach staroci, bo można znaleźć na nich prawdziwe perełki. Retro talerze, niewielkie lampki, biżuteria z historią - sam akt wyszukiwania rozmaitych okazów jest przyjemny.

Targów staroci w stolicy jest wiele, warto wpaść między innymi na Bazar na KoleFalenicką Giełdę Staroci. Nie zapominajcie jednak o lokalnych inicjatywach - może akurat w waszej okolicy odbywa się wyprzedaż garażowa albo pchli targ?

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk