Kukbuk
Kukbuk
ogórki kiszone, co jedzą Polacy, kuchnia polska, tradycyjna kuchnia polska, co zjeść w polsce

Co o polskiej kuchni myślą obcokrajowcy?

Kraj pierogów i kiełbasy – z tymi dwoma specjałami najczęściej kojarzona jest nasza kuchnia. Co obcokrajowcy myślą na temat polskiej kuchni, gdy wreszcie jej zasmakują?

Tekst: Magdalena Gendźwiłł

Zdjęcie główne: Monika Grabkowska / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Fenomen pierogów ruskich

Niektórzy je kochają, inni uważają, że z prawdziwym gotowaniem mają niewiele wspólnego. Pierogi ruskie to jedno z tych dań, bez których kuchnia polska nie mogłaby się obejść. Z południa Europy dochodzą jednak silne głosy niezrozumienia. Włochom, dla przykładu, trudno pojąć zasadność łączenia sera z ziemniakami. A już szczególnie, kiedy mówimy, że w farszu znajduje się twaróg. Kto wie, być może lepiej przyjęliby połączenia ziemniaków z ricottą albo mascarpone?

pierogi, kuchnia polska, tradycyjna kuchnia polska, co jedzą polacy
Miska zupy dyniowej, pokrojone kostki dyni, mleko kokosowe (fot. Anna Szewczyk)

Codziennie jemy zupy

Każda restauracja w ofercie lunchowej ma zupę. Dla Polaków jest to zupełnie naturalne, bo przecież polski obiad rozpoczyna się właśnie od niej. Nie tylko ten codzienny, lecz także świąteczny – w Boże Narodzenie – grzybowa, barszcz lub zupa rybna, a w Wielkanoc – żur. Zimą talerz zupy porządnie nas rozgrzewa, a latem zajadamy studzące temperaturę ciała chłodniki. I rzeczywiście, zdarza nam się jeść zupę na śniadanie – mleczną, z ugotowanym makaronem, ryżem lub kaszką. Ta opcja kompletnie przekracza wyobrażenia zagranicznych gości.

Koperek i majeranek

Czym obsypujemy tłuczone ziemniaki, co dodajemy do twarożku z rzodkiewką, co pływa w talerzu niedzielnego rosołu z makaronem? Koperek! Jeśli nie ma pod ręką zapasu, zawsze jest suszony, ułatwiający trawienie majeranek.

Dla Polaków to zupełnie naturalne: obiad rozpoczyna się od zupy

kiszonki, fermentacja, kiszenie, jak robić kiszonki, jak kisić, Tomek Zielke, kiszenie, pikle, domowe kiszonki

Mocne alkohole i zagryzki

Mało kto odrzuci propozycję wspólnego wyjścia na piwo, ale kiedy okazja tego wymaga – Polacy sięgają po alkohole większego kalibru. Wielu obcokrajowców może dziwić kultura picia w Polsce, nie sposób jednak zaprzeczyć, że w naszym kraju powstają naprawdę pyszne nalewki! Polacy wymyślili przy tym doskonałe sposoby na picie bez turbulencji. Ogórki kiszone, śledzie i tatary obowiązkowo muszą pojawić się na każdej zakrapianej imprezie.

Kwaśne smaki

Wydawałoby się, że chleb na zakwasie, kiszona kapusta i wiosenne ogórki małosolne to delikatne smaki. Jednak nie dla wszystkich. Większość zagranicznych gości pytanych o smak polskiej kuchni odpowiada bez namysłu: kwaśna!

Wędzonki

Dlaczego kupujemy różne kiełbasy, szynki, boczki i balerony, skoro mają dokładnie ten sam smak? Na czym polega różnica pomiędzy mięsem wędzonym na zimno a wędzonym na gorąco – przecież smakują identycznie? Okazuje się, że nie każde podniebienie jest w stanie odróżnić smak krakowskiej suchej od porządnego kawałka baleronu. Pewna Holenderka po zjedzeniu kawałka krakowskiej suchej i oscypka stwierdziła, że… smakują tak samo.

kiełbasa długodojrzewająca, chorizo, kiełbasa, fermentacja, psucie jedzenia, niemarnowanie jedzenia, zero waste, ekologia

Kefir, maślanka i zsiadłe mleko

Choć nie są to nasze rodzime produkty, skwaśniałe, fermentowane mleka i podobne im wytwory zadomowiły się polskiej kuchni i nigdzie się nie wybierają. Polska, obok Rosji, jest obecnie największym producentem kefiru na świecie. Nie trzeba chyba wspominać, że ten naturalny probiotyk budzi w obcokrajowcach, nazwijmy to, mieszane uczucia.

pieczony pstrąg, jak upiec pstrąga, pieczona ryba, jak upiec rybę, ryba z warzywami

W piątki nie jemy mięsa

Niedziela nie jest dniem uboju, więc w poniedziałek nie ma szans na świeżą dostawę – tak sądzi większość zagranicznych gości. Dziwi ich więc nasz bezmięsny piątek, szczególnie gdy w restauracji tego dnia proponuje im się ryby i pierogi.

„Kompot z buraków”

„Barszcz musi mieć treść!” – grzmią nasi przyjaciele zza wschodniej granicy. Jedną z najbardziej zdumiewających dla osób z Ukrainy potraw, która króluje na polskich stołach jest czysty, czerwony barszcz. Nie przekonują ich uszka ani krokiety, barszcz powinien być gęsty i pełen dodatków. Wychodząc z takiego założenia, nasz faktycznie przypomina raczej „kompot z buraków”.

Obcokrajowców dziwi nasz bezmięsny piątek

Zachwycamy się czystym tłuszczem

Prawdziwy smalec z delikatnymi skwarkami, doprawiony jabłkiem, pieprzem i solą, rozsmarowany na kromce świeżego chleba żytniego to dla wielu Polaków patent na pocieszenie. Obcokrajowcy wzdrygają się na samą myśl o tym specjale. Smażenie w smalcu kotletów, pączków i faworków wydaje im się barbarzyństwem i dowodem na to, że demoludy nie poznały się na cudownych właściwościach oliwy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk