Kukbuk
Kukbuk

Chleb w śmietniku. Polska wśród krajów najczęściej marnujących żywność

Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Nowy raport Banków Żywności nie zostawia na Polakach suchej nitki.

Tekst: Anna Daniluk

Grafika: Dorota Kostowska i Magda rysuje / materiały prasowe Banków Żywności

Opublikowano: 16 Października 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Raport „Nie marnuj jedzenia 2018” zaprezentowano w ramach Światowego Dnia Żywności, który na całym świecie, od 1979 roku, obchodzi się 16 października. W tym roku, pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę” szczególnie wybrzmiewa ekologiczny wymiar akcji, która ma uświadomić nam, że wyrzucanie żywności pośrednio powoduje też wzrost emisji metanu i nasilenie efektu cieplarnianego.

Zaprezentowane dane bardzo smucą. Przede wszystkim dlatego, że aż 42 procent Polaków przyznało się do regularnego wyrzucania jedzenia. 29 procent z nas robi tak, bo przegapiło termin przydatności, 20 procent dlatego, że zrobiło zbyt duże zakupy innych produktów, a kolejnych 15 procent dlatego, że kupiło zbyt dużo konkretnego produktu. Na jednego Polaka przypada w ten sposób 235 kg zmarnowanych produktów. To ogrom żywności, który pozwoliłby wykarmić wszystkich mieszkańców Warszawy przez dziesięć kolejnych lat.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka