Kukbuk
Kukbuk

Chleb w śmietniku. Polska wśród krajów najczęściej marnujących żywność

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Nowy raport Banków Żywności nie zostawia na Polakach suchej nitki.

Tekst: Anna Daniluk

Grafika: Dorota Kostowska i Magda rysuje/materiały prasowe Banków Żywności

Opublikowano: 16 Października 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Raport „Nie marnuj jedzenia 2018” zaprezentowano w ramach Światowego Dnia Żywności, który na całym świecie, od 1979 roku, obchodzi się 16 października. W tym roku, pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę” szczególnie wybrzmiewa ekologiczny wymiar akcji, która ma uświadomić nam, że wyrzucanie żywności pośrednio powoduje też wzrost emisji metanu i nasilenie efektu cieplarnianego.

Zaprezentowane dane bardzo smucą. Przede wszystkim dlatego, że aż 42 procent Polaków przyznało się do regularnego wyrzucania jedzenia. 29 procent z nas robi tak, bo przegapiło termin przydatności, 20 procent dlatego, że zrobiło zbyt duże zakupy innych produktów, a kolejnych 15 procent dlatego, że kupiło zbyt dużo konkretnego produktu. Na jednego Polaka przypada w ten sposób 235 kg zmarnowanych produktów. To ogrom żywności, który pozwoliłby wykarmić wszystkich mieszkańców Warszawy przez dziesięć kolejnych lat.

 

Źródło: Banki Żywności

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!