Raport „Nie marnuj jedzenia 2018” zaprezentowano w ramach Światowego Dnia Żywności, który na całym świecie, od 1979 roku, obchodzi się 16 października. W tym roku, pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę” szczególnie wybrzmiewa ekologiczny wymiar akcji, która ma uświadomić nam, że wyrzucanie żywności pośrednio powoduje też wzrost emisji metanu i nasilenie efektu cieplarnianego.
Chleb w śmietniku. Polska wśród krajów najczęściej marnujących żywność
Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Nowy raport Banków Żywności nie zostawia na Polakach suchej nitki.
Tekst: Anna Daniluk
Grafika: Dorota Kostowska i Magda Rysuje / materiały prasowe Banków Żywności
42 % Polaków przyznało się do regularnego wyrzucania jedzenia
Zaprezentowane dane bardzo smucą. Przede wszystkim dlatego, że aż 42 procent Polaków przyznało się do regularnego wyrzucania jedzenia. 29 procent z nas robi tak, bo przegapiło termin przydatności, 20 procent dlatego, że zrobiło zbyt duże zakupy innych produktów, a kolejnych 15 procent dlatego, że kupiło zbyt dużo konkretnego produktu. Na jednego Polaka przypada w ten sposób 235 kg zmarnowanych produktów. To ogrom żywności, który pozwoliłby wykarmić wszystkich mieszkańców Warszawy przez dziesięć kolejnych lat.
Przeczytaj potem:
- Zdrowie i rozsądek
Bio, eko, organiczny, naturalny – jak się w tym połapać?
Produkty bio cieszą się niesłabnącą popularnością. I wcale nie jest to kwestia mody, lecz coraz większej świadomości konsumentów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ekologiczne produkty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?
Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.
-
Zero waste: Wykorzystuję, nie marnuję
Odkładanie każdej pięciozłotówki do słoika, jedzenie mięsa raz w tygodniu, sprytne wykorzystanie resztek – te czynności wesprą domowy budżet. Poznajcie proste patenty na oszczędzanie w duchu zero waste.
- Zdrowie i rozsądek
Bio, eko, organiczny, naturalny – jak się w tym połapać?
Produkty bio cieszą się niesłabnącą popularnością. I wcale nie jest to kwestia mody, lecz coraz większej świadomości konsumentów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ekologiczne produkty.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?
Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.
-
Zero waste: Wykorzystuję, nie marnuję
Odkładanie każdej pięciozłotówki do słoika, jedzenie mięsa raz w tygodniu, sprytne wykorzystanie resztek – te czynności wesprą domowy budżet. Poznajcie proste patenty na oszczędzanie w duchu zero waste.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?