Kukbuk
Kukbuk

Bosh! – roślinne eldorado na talerzu

Ich przepisy dotarły do ponad miliarda osób na całym świecie. Autorzy „Bosh!”, jednego z najpopularniejszych kanałów na YouTube, wydali książkę, z której można czerpać pomysły na pyszne roślinne dania na każdą okazję.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. 33 lata, przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała plany do sesji zdjęciowych. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Kumple ze szkolnej ławki, którzy jeszcze trzy lata temu nie wytrzymaliby bez mięsa nawet tygodnia. Henry Firth i Ian Theasby prowadzą dziś największy na świecie kulinarny kanał internetowy poświęcony diecie roślinnej. Już w pierwszym roku działalności ich kulinarne inspiracje obejrzało ponad pół miliarda ludzi, a niektóre filmy zostały wyświetlone ponad 50 milionów razy. Jak to się zaczęło?

Kpiłem z Iana, kiedy przeszedł na weganizm, i pytałem, skąd teraz będzie brał białko. W końcu mnie przekonał. Zwłaszcza tym, że rezygnacja z jedzenia produktów pochodzących z przemysłowej hodowli zwierząt jest ważna dla ratowania świata – mówi Henry. Po odstawieniu produktów odzwierzęcych spotykali się wciąż – zarówno w restauracjach, jak i czytając książki kucharskie – z mało zachęcającymi smakami. Postanowili więc wziąć sprawy w swoje ręce i zaproponować autorskie sposoby na wegańskie dania. Dziś, po trzech latach doświadczeń z dietą roślinną, nowy sposób gotowania mają już całkowicie opanowany. Opracowali w pełni wegańskie wersje dań zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych – za każdym razem zastosowali niebanalne sposoby ich przyrządzania, by nieustannie udowadniać, że dieta roślinna może być przyjemna, pyszna i pożywna.

talerz z naleśnikami

Bogaci w doświadczenia, serwują dziś nową skarbnicę smaku. Dania „na szybko” i te bardziej angażujące czas, propozycje na specjalne okazje, przekąski, koktajle, desery i śniadania – „Bosh!” zawiera przepisy, które zaspokoją kulinarne pragnienia w każdej sytuacji. Można tu znaleźć pomysły zarówno na świąteczny stół, niedzielny obiad czy grilla, jak i na smaki z podróży. Hiszpańska fiesta, indyjski bankiet, chiński poczęstunek, włoski raj, mezze czy wielkie tajskie przyjęcie? Zestaw smaków z całego świata pozwoli tworzyć smakowite przyjęcia od A do Z.

Autorzy podkreślają, że wszystkie przepisy zostały wielokrotnie, skrupulatnie przetestowane, a dodatkowo zawierają szczegółowe instrukcje. Henry i Ian dzielą się również wieloma wskazówkami, które mają pomóc dobrze zorganizować kuchnię i sprawniej pracować – w tym konkretne podpowiedzi dotyczące wyposażenia kuchni w podstawowe akcesoria oraz produkty. Do dzieła!

 

Książka do kupienia >>

 

KONKURS

Chcielibyście przetestować przepisy Henry’ego i Iana? Mamy dla was pięć egzemplarzy ich książki „Bosh!”. Aby zdobyć jeden z nich, do 1 lipca wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl odpowiedź na pytanie: Jakich trudnych zmian udało wam się dokonać w swoim sposobie odżywiania? Nagrodzimy autorów najciekawszych odpowiedzi. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z REGULAMINEM.
Zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę! 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk