Kumple ze szkolnej ławki, którzy jeszcze trzy lata temu nie wytrzymaliby bez mięsa nawet tygodnia. Henry Firth i Ian Theasby prowadzą dziś największy na świecie kulinarny kanał internetowy poświęcony diecie roślinnej. Już w pierwszym roku działalności ich kulinarne inspiracje obejrzało ponad pół miliarda ludzi, a niektóre filmy zostały wyświetlone ponad 50 milionów razy. Jak to się zaczęło?
– Kpiłem z Iana, kiedy przeszedł na weganizm, i pytałem, skąd teraz będzie brał białko. W końcu mnie przekonał. Zwłaszcza tym, że rezygnacja z jedzenia produktów pochodzących z przemysłowej hodowli zwierząt jest ważna dla ratowania świata – mówi Henry. Po odstawieniu produktów odzwierzęcych spotykali się wciąż – zarówno w restauracjach, jak i czytając książki kucharskie – z mało zachęcającymi smakami. Postanowili więc wziąć sprawy w swoje ręce i zaproponować autorskie sposoby na wegańskie dania. Dziś, po trzech latach doświadczeń z dietą roślinną, nowy sposób gotowania mają już całkowicie opanowany. Opracowali w pełni wegańskie wersje dań zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych – za każdym razem zastosowali niebanalne sposoby ich przyrządzania, by nieustannie udowadniać, że dieta roślinna może być przyjemna, pyszna i pożywna.