Kukbuk
Kukbuk
Ekologiczne uprawy (fot. Daniel Fazio / unsplash.com)

Bio, eko, organiczny, naturalny – jak się w tym połapać?

Produkty bio cieszą się niesłabnącą popularnością. I wcale nie jest to kwestia mody, lecz coraz większej świadomości konsumentów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ekologiczne produkty.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Zdrowo i świadomie

Każdego dnia wrzucamy do sklepowych koszyków mnóstwo produktów – od spożywczych, przez kosmetyczne, po detergenty. Coraz częściej podejmujemy decyzje konsumenckie świadomie. Z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą MANDS wynika, że nawet 40% Polaków przynajmniej raz w tygodniu kupuje zdrową żywność. Jednak czy produkty, które określamy mianem „zdrowych”, faktycznie takie są? Wszystko rozbija się o nomenklaturę oraz odpowiednie certyfikaty.

Przede wszystkim warto uważać na takie określenia jak „produkt naturalny”. De facto termin ten nie znaczy nic, a tym samym do niczego nie zobowiązuje producenta. Umieszczenie na etykiecie słowa „naturalny” zatem wcale nie oznacza, że produkt ma cokolwiek wspólnego z naturą, a tym bardziej ekologią. Pustym sloganem jest także opis „zdrowa żywność”, który niekoniecznie gwarantuje, że dany produkt jest rzeczywiście zdrowy.

Prawdziwy produkt bio będzie miał na opakowaniu charakterystyczny listek ułożony z 12 gwiazdek

Czym innym są określenia: bio, ekologiczny, organiczny. Tutaj nie ma już miejsca na proste chwyty reklamowe. Takie określenia mają prawo pojawić się wyłącznie na opakowaniach produktów, które spełniają określone wymogi. Surowce i produkty bio rzeczywiście wytwarzane są w sposób naturalny, co oznacza, że w ich produkcji nie zostały użyte substancje syntetyczne.

Ponadto są to produkty o wyższej jakości odżywczej. Jak je rozpoznać? Prawdziwy produkt bio będzie miał na opakowaniu charakterystyczny listek ułożony z 12 gwiazdek. Bardzo łatwo znaleźć go na każdej paczce. Czym jest euroliść? To obowiązujący w krajach Unii Europejskiej znak certyfikatu rolnictwa ekologicznego. Jest gwarancją, że oznaczony nim produkt zawiera co najmniej 95% składników produkowanych metodami ekologicznymi.

Uprawy marchwi – czy warzywa korzeniowe mają dużo pestycydów? (fot. Irina Blok / unsplash.com)

fot. Irina Blok / unsplash.com

Bio – w trosce o zdrowie i planetę

Warzywa bio są uprawiane metodami ekologicznymi. Ustawa o ekologicznej produkcji precyzyjnie określa, z których nawozów można korzystać, jakie stosować środki ochrony warzyw. Niedopuszczalne są zatem sztuczne nawozy azotowe czy szkodliwe dla zdrowia konsumentów chemiczne pestycydy.

Czujni powinni pozostać także amatorzy mięsa, którzy chcą być eko – i nie dać się zwieść marketingowym opowieściom o szczęśliwych kurach. Ekologiczne mięso pochodzi wyłącznie z gospodarstw, w których przestrzegane są określone normy chowu. Certyfikowane mięso bio pochodzi od zwierząt, które muszą być karmione paszą naturalną, wolną od składników genetycznie modyfikowanych. Monitorowane są również warunki ich życia, z zapewnieniem wolnego wybiegu.

Ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie mniej pestycydów niż produkty uprawiane innymi metodami

Warzywa na straganie (fot. Inigo de la Maza / unsplash.com)

fot. Inigo de la Maza / unsplash.com

Wybieraj mądrze!

Pora na konkretne sklepowe wybory. W przypadku warzyw i owoców warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ryzyko występowania pestycydów. Im ich mniej, tym zdrowszy będzie kupiony przez nas produkt. Ekologiczne warzywa i owoce zawierają ich znacznie mniej niż produkty uprawiane innymi metodami. Jest to istotne, ponieważ naukowcy wskazują, że długotrwały kontakt z pestycydami może zwiększyć ryzyko zachorowalności na raka, astmę czy alergię.

Najwięcej szkodliwych substancji gromadzi się tuż pod skórką, a ta przecież zwykle zawiera najwięcej substancji odżywczych. Jeśli nie wszystkie produkty, które chcemy kupić, opatrzone są znakiem eko, zwróćmy uwagę choćby na te, które najczęściej zawierają niepożądane substancje, na przykład truskawki, nektarynki, jabłka, z warzyw zaś szpinak, jarmuż, pomidory, seler i ziemniaki. Sięganie po ekologiczne produkty mleczne to także doskonały wybór. Dlaczego?

Warto zwrócić uwagę na bakterie probiotyczne – to one są w jogurtach najcenniejsze

Mleko, zanim trafi do kartoników, a później na sklepowe półki albo zostanie wykorzystane do produkcji serów czy jogurtów, poddawane jest procesowi pasteryzacji. Zapobiega ona rozwojowi drobnoustrojów oraz przedłuża przydatność do spożycia, ale niekorzystnie wpływa na jakość produktu. Gorsza od pasteryzacji jest jednak sterylizacja, która zmniejsza w mleku zawartość witamin C, B1i B12.

Bardzo istotne przy zakupie produktów mlecznych jest więc czytanie etykiety. Niech za przykład posłuży nam jogurt naturalny. Może on niestety zawierać cukier, i to w niemałych ilościach, albo syrop glukozowo-fruktozowy. Te składniki warto omijać szerokim łukiem. Należy za to zwrócić uwagę na bakterie probiotyczne – to one są w jogurtach najcenniejsze!

Zdrowa miska warzyw z eko upraw (fot. Brooke Lark / unsplash.com)

fot. Brooke Lark / unsplash.com

Produkty bio na każdą kieszeń

Zwykliśmy kojarzyć ekologiczne produkty z wysokimi cenami. Po części słusznie. Produkty bio faktycznie są droższe, wynika to jednak z kosztowniejszego procesu produkcji. Pola, których nie traktuje się pestycydami, szybko porastają chwastami, trzeba więc plewić je ręcznie, a to przekłada się na dodatkowe pensje dla pracowników. Ekologiczne pasze dla zwierząt również są znacznie droższe od pasz przemysłowych. Czy to powód, by z żywności bio rezygnować? Niekoniecznie. Coraz częściej możemy dostać produkty bio w dobrej cenie, wystarczy się rozejrzeć! 

Carrefour – logo akcji Act for Food (fot. materiały prasowe)

fot. materiały prasowe

Sieć Carrefour zainicjowała w swoich sklepach program Act For Food. Dzięki niemu klienci mają możliwość wyboru produktów pochodzących z lokalnych i sprawdzonych źródeł w rozsądnej cenie. Jest to jeden ze sposobów na demokratyzację żywności bio oraz spełnienie wysokich wymagań konsumentów, którzy nie chcą jedynie podążać za modą, ale dokonywać konsekwentnych i świadomych wyborów. Co więcej, marka dba także o środowisko. Stawia na opakowania przyjazne planecie oraz promuje korzystanie z własnych opakowań wielorazowych.

Produkty eko mogą trafić do każdej kuchni. Wystarczy odrobina dobrych chęci i uwagi przy podejmowaniu decyzji w trakcie zakupów.

Materiał powstał we współpracy z siecią sklepów Carrefour.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk