Wodorosty kojarzymy najczęściej z kuchniami państw Azji, gdzie stanowią ważną część diety. Dostarczają nie tylko ciekawych wrażeń smakowych, ale także wielu ważnych składników odżywczych. W tradycji kulinarnej Europy, poza nielicznymi wyjątkami, praktycznie nie występują. Tymczasem świat morskich glonów oferuje niezwykłe bogactwo, z którego szkoda byłoby nie skorzystać.
Algi to ogromna i zróżnicowana grupa organizmów żyjących w morzach całego świata. Podobnie jak rośliny, przeprowadzają proces fotosyntezy i odpowiadają za produkcję tlenu. Najmniejsze z nich, mikroalgi, tworzą unoszący się bezwładnie mikroskopijny fitoplankton, z kolei największe – ogromne podwodne lasy. To właśnie duże wodorosty, nazywane makroalgami, mają najwięcej potencjalnych zastosowań w kuchni. Chociaż wyglądem przypominają rośliny, znacznie się od nich różnią: nie mają korzeni, ponieważ wszystkie składniki odżywcze pobierają bezpośrednio z wody. Co więcej, nie tworzą kwiatów, nasion ani owoców.