Morskie rośliny – nieważne, czy nazwiemy je algami, glonami czy wodorostami – już dawno przestały być składnikiem egzotycznym i coraz częściej wykorzystujemy je w naszych kuchniach. Nie chodzi tylko o sushi czy szeroko pojętą kuchnię japońską. Moda na smaki Korei, Wietnamu, Filipin, Tajlandii czy Indonezji też zrobiła swoje. Inspiracje kulinarne kuchniami Azji prowadzą nas do pytania o wino – jakim kluczem dobierać je alg?
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Algi i wino
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Inka Wrońska
Umamiczność
Kwas glutaminowy, w który obfitują wodorosty, sprawia, że są one bardzo wysoko na liście składników bogatych w smak umami. Śmiało mogą konkurować z parmezanem, suszonymi pomidorami czy grzybami, sosem sojowym. Jako para do nich sprawdzą się wina dojrzewające na osadzie, świeże, słonawe, ale też kremowe w charakterze – warto sięgnąć na przykład po muscadety z dopiskiem „sur lie” na etykiecie (lub butelce). Sommelierzy i szefowie kuchni polecają także sherry, np. manzanillę (typu fino).
Oceaniczność
Jedząc dania, do których dodano glony, z reguły wyczuwamy ich morski posmak. W związku z tym nie popełnimy pomyłki, łącząc je z winami o delikatnie słonawym smaku. Wiele z nich pochodzi z winnic położonych w bezpośredniej bliskości morza lub oceanu. Idealnym przykładem mogą być wina z nadatlantyckiego regionu Rías Baixas w Hiszpanii północno-zachodniej, czy z wysp greckich, np. z Santorini.
Zieloność
Algi o intensywnie zielonym kolorze, będącym wynikiem dużej zawartości chlorofilu, świetnie zgadzają się w kuchni z białymi winami o trawiastym, delikatnie ziołowym i cytrusowym posmaku. Dobrym wyborem będzie sauvignon blanc, chenin blanc (szczególnie francuskie), portugalskie albariño.
Konkrety poproszę!
Algi nori (te używane m.in. do zawijania sushi maki) i pinot noir, to – według portalu Nautical Farms połączenie doskonałe. Delikatnie ziemisty, tostowy, lekko słony smak tych wodorostów stanowi bardzo dobrą parę dla „lekkiego czerwonego wina z nutami wiśni, malin, grzybów, goździków i hibiskusa”. Pamiętajcie – wbrew powszechnym opiniom sushi wcale nie woła wyłącznie o wino białe!
Kolejnym ciekawym połączeniem mogą być glony kombu (używane m.in. do przygotowania japońskiego bulionu dashi) i sauvignon blanc. Bogaty, pikantny, słodko-słony, umamiczny smak wodorostów polubi wino „rześkie, białe, o nutach trawiastych i cytrusowych”, jak sugeruje NF. W dodatku ziołowość sauvignon blanc jeszcze bardziej wzmocni smak umami kombu.
A co podać do wakame? Te algi, najczęściej spotykane jako dodatek do zup albo składnik sałatek, mają smak słony, intensywnie rosołowy, ale przy tym delikatnie słodkawy. Nautical Farms wskazuje na beczkowe chardonnay, kremowe, o nutach „wanilii, masła i dębu”.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?