Ajerkoniak, znany także jako likier jajeczny, to klasyczny gęsty i kremowy trunek, najczęściej pity w okresie świątecznym. Aksamitna konsystencja i piękny żółty kolor – adwokat to klasa sama w sobie! Przygotowuje się go i pija w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Pod nazwą ajerlikier trafił on w 2021 roku na polską listę produktów tradycyjnych.
Co to jest ajerkoniak?
Ajerkoniak to likier na bazie żółtek jajek, cukru, mleka lub śmietanki i alkoholu (najczęściej brandy lub wódki). W Polsce i Niemczech funkcjonuje jako klasyczny trunek świąteczny, najbardziej znana na świecie jest jednak holenderska wersja likieru z dodatkiem aromatu waniliowego, czyli advocaat. Pochodzenie jego nazwy nie jest jasne. Jeden z przekazów mówi, że był to niegdyś ulubiony trunek holenderskich adwokatów, drugi – że w koloniach holenderskich w Ameryce Łacińskiej wytwarzano go początkowo na bazie… awokado.
Charakterystyczna gęsta konsystencja, intensywny jajeczny smak i delikatna nuta waniliowa sprawiają, że jest to trunek o bogatym smaku, pasujący do wielu różnych deserów. Elżbieta Łabońska, autorka książki „Śląska kucharka doskonała” z 1990 roku, pisała o ajerkoniaku tak: „Nie można sobie wyobrazić tych swawoli bez dodatku tak charakterystycznych dla Śląska napojów jak: (…) ajerkoniak, czyli likier jajeczny lub likier kakaowy”.