Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Ajerkoniak – przepis na nostalgiczny likier

Ajerkoniak, adwokat, advocaat, ajerlikier, eggnog – pod tymi nazwami kryje się słodki likier z jajek, cukru i brandy. Idealny jako dodatek do deserów (zwłaszcza lodów!) lub deser sam w sobie. Kojarzy się nieco z babciną spiżarką, ale może najwyższa pora sobie o nim przypomnieć?

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Monika Borys / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Ajerkoniak, znany także jako likier jajeczny, to klasyczny gęsty i kremowy trunek, najczęściej pity w okresie świątecznym. Aksamitna konsystencja i piękny żółty kolor – adwokat to klasa sama w sobie! Przygotowuje się go i pija w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Pod nazwą ajerlikier trafił on w 2021 roku na polską listę produktów tradycyjnych.

Co to jest ajerkoniak?

Ajerkoniak to likier na bazie żółtek jajek, cukru, mleka lub śmietanki i alkoholu (najczęściej brandy lub wódki). W Polsce i Niemczech funkcjonuje jako klasyczny trunek świąteczny, najbardziej znana na świecie jest jednak holenderska wersja likieru z dodatkiem aromatu waniliowego, czyli advocaat. Pochodzenie jego nazwy nie jest jasne. Jeden z przekazów mówi, że był to niegdyś ulubiony trunek holenderskich adwokatów, drugi – że w koloniach holenderskich w Ameryce Łacińskiej wytwarzano go początkowo na bazie… awokado.

Charakterystyczna gęsta konsystencja, intensywny jajeczny smak i delikatna nuta waniliowa sprawiają, że jest to trunek o bogatym smaku, pasujący do wielu różnych deserów. Elżbieta Łabońska, autorka książki „Śląska kucharka doskonała” z 1990 roku, pisała o ajerkoniaku tak: „Nie można sobie wyobrazić tych swawoli bez dodatku tak charakterystycznych dla Śląska napojów jak: (…) ajerkoniak, czyli likier jajeczny lub likier kakaowy”.

Jak się robi ajerkoniak? Przepis na domowy likier jajeczny

Podstawowym składnikiem likieru są żółtka jajek. Ważne, by były to jak najświeższe jajka „zerówki”. Im lepsze jajka, tym lepszy ajerkoniak, ponieważ właśnie one nadają mu kremową konsystencję. Jajka warto sparzyć przed użyciem na wypadek salmonelli. Zrobienie domowego adwokatu to świetna opcja, by zagospodarować żółtka pozostałe po pieczeniu bezy!

Do przygotowania ajerkoniaku przyda się mleko (ewentualnie niesłodzone mleko skondensowane) lub śmietanka. Wybierzmy produkty o dużej zawartości tłuszczu, ponieważ to również ma wpływ na smak i konsystencję likieru. Do adwokatu można dodać zarówno brandy, wódkę, jak i spirytus, w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać – przykładowo spirytus powoduje, że likier jest gęstszy i intensywniejszy w smaku. Dodatek alkoholu sprawia również, że domowy adwokat nie psuje się zbyt szybko. Bardzo ważnym składnikiem jest też wanilia. Najlepsza będzie wanilia w lasce – ziarenka dodajemy do gotowego ajerkoniaku na samym końcu. Możemy użyć także ekstraktu z wanilii lub cukru z jej dodatkiem. Ten ostatni składnik jest równie istotny jak pozostałe – w końcu przygotowujemy likier, więc musi być słodko!

Warto pamiętać, że proporcje składników można dostosować do własnych preferencji – więcej alkoholu oznacza, że likier będzie mocniejszy, a większa ilość śmietanki nada mu aksamitną konsystencję.

Likier jajeczny bardzo łatwo przygotować w domu. Jak się go robi? Sprawdźcie nasz przepis na ajerkoniak!

Jak przechowywać ajerkoniak domowej roboty?

Ajerkoniak najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce. Dzięki zawartości alkoholu może być przechowywany przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Warto jednak pamiętać, że z czasem może gęstnieć, dlatego przed podaniem warto go lekko wstrząsnąć lub rozcieńczyć odrobiną mleka.

Jak podawać ajerkoniak?

Holenderski likier serwujemy w niewielkich kieliszkach, zwykle w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Najczęściej podajemy go do deseru. Poza tym adwokat można pić na lodzie lub w koktajlach. Świetnie sprawdza się jako baza drinków – przykładowo z ajerkoniaku z dodatkiem whisky lub brandy i bitej śmietany przygotujemy słynne bombardino, włoski koktajl serwowany w kurortach narciarskich.

Ajerkoniak to nie tylko likier do picia – można go używać na wiele różnych sposobów. Chyba najpopularniejszym jest polanie gęstym jajecznym likierem lodów, gofrów lub naleśników. Doskonale pasuje do bitej śmietany, sprawdza się jako składnik kremów do ciast czy na przykład pączków. Może być także dobrym dodatkiem do kawy – wlejcie niewielką ilość do espresso, a napój nabierze zupełnie innego charakteru.

Ajerkoniak to klasyczny likier jajeczny, którego kremowa konsystencja i słodki, waniliowy smak sprawiają, że jest absolutnie wyjątkowy. Poza tym to jeden z niewielu alkoholi, które w wydaniu domowym są znacznie lepsze niż kupne. Wystarczy kilka prostych składników i trochę cierpliwości – koniecznie spróbujcie!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk