Jako fani KUKBUK-a pewnie spędzacie w kuchni sporo czasu albo, eksperymentując, nie wychodzicie z niej wcale. A czy zastanawialiście się kiedyś, jakich sprzętów i środków czystości używacie na co dzień w kuchni i czy w kontekście swojego zdrowia odpowiednio dbacie o ten aspekt?
Faktem jest, że nadmierna higiena zdrowiu nie służy. By uspokoić kuchennych brudasów, na początek dobra wiadomość: przesadna dbałość o to, by wszystko wokół lśniło, obraca się przeciwko nam. Zdaniem prof. Barbary Fazekas de St Groth z Centenary Institute nadmierna czystość może mieć związek ze wzrostem chorób autoimmunologicznych i alergicznych w świecie zachodnim. Racja. Ale nie popadajmy w przesadę: brak higieny też przyniesie szkody. I są na to naukowe dowody!
Niewidzialne bakterie
Drobnoustroje oczywiście są wszędzie. Na każdym centymetrze kwadratowym naszej skóry żyje około 100 tysięcy bakterii. Według Philipa M. Tierno Jr., dyrektora wydziału mikrobiologii i immunologii diagnostycznej w New York University School of Medicine, długość życia drobnoustrojów zależy od wielu czynników.