Kukbuk
Kukbuk

7 kobiet, które zmieniły gastronomię

Trudno przecenić wpływ kobiet na gastronomię. W końcu za każdym uznanym szefem kuchni stoją kobiety – matki, babcie, żony. Doceniamy ich rolę. Jednak w KUKBUK-u wiemy też, że kobiety równie często jak mężczyźni stoją na pierwszej linii gastronomicznego frontu i nie są jedynie postaciami drugoplanowymi. Oto siedem wyjątkowych kobiet, które zmieniły oblicze współczesnej gastronomii.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Dlaczego akurat one? Bo wywarły znaczący wpływ na rozwój kulinariów, zmieniły światową – i polską – gastronomię, a ich działalność nieustająco inspiruje. Doceniamy je nie tylko za świetne przepisy, ale także za osobowość, pasję i umiejętność sięgania po swoje.

Julia Child

Kobieta rakieta, która do dzisiaj inspiruje i ma wiele naśladowczyń. Fascynuje jej determinacja i pewność siebie, budzą podziw umiejętności kucharskie. To właśnie Julia Child nauczyła Amerykanów gotować po francusku – do Francji wyjechała z mężem dyplomatą i szukając dla siebie zajęcia, postawiła na to, co zawsze lubiła najbardziej: gotowanie i karmienie innych. W latach 60. XX wieku wydała uznaną za biblię kuchni francuskiej książkę „Mastering the Art of French Cooking” (wspólnie z Simone Beck i Louisette Bertholle), która stała się absolutnym bestsellerem. Uważała, że bez masła nie ma gotowania, i poprowadziła jeden z pierwszych programów kulinarnych w historii telewizji – „The French Chef”. Do historii przeszło jej poczucie humoru i bycie sobą, dwie cechy na wagę złota także dzisiaj.

Eugénie Brazier

Jedno z pierwszych zdjęć, które pojawiają się po wpisaniu jej nazwiska do wyszukiwarki, przedstawia zażywną kobietę mieszającą w olbrzymim garze. A czy wiecie, że to właśnie Eugénie Brazier jako pierwsza otrzymała w sumie sześć gwiazdek Michelin (w 1933 roku)? Po trzy dla dwóch restauracji o tej samej nazwie – La Mère Brazier (jedna znajdowała się w Lyonie, druga poza miastem). Czy nadużyciem będzie powiedzenie, że bez niej nie byłoby Paula Bocuse’a i innych sławnych szefów? Nie do końca. To bowiem właśnie Brazier jako jedna z pierwszych promowała kuchnię lyońską w wersji prostej, bez zbędnych ozdobników, opartą na wysokiej jakości produktach. To matka kuchni francuskiej!

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Gwiazda swoich czasów, XIX-wieczna królowa kulinariów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana jest przede wszystkim jako autorka wielu publikacji, w tym chyba najpopularniejszej polskiej książki kucharskiej wszech czasów, czyli „365 obiadów za 5 złotych”, wydanej po raz pierwszy w 1860 roku. Książka okazała się tak wielkim hitem, że wznawiano ją później ponad 20 razy, a nakłady przekraczały te dla dzieł Mickiewicza czy Słowackiego. Ćwierczakiewiczowa uchodziła za kulinarną guru, wprowadzała zupełnie nowe zasady żywienia. Na czym polegało jej nowatorstwo? Popularyzowała lekką dietę, dania proste i tanie, a także podkreślała ważność aktywności fizycznej. Nauczyła Polki gotować bez pomocy kuchmistrzów i służby; jej książki były adresowane głównie do młodych gospodyń domowych.

"Moja rada? Naucz się gotować - próbuj nowych przepisów, ucz się na błędach, bądź nieustraszona, a przede wszystkim baw się dobrze!"

Julia Child

Alice Waters

Kobieta, która wypromowała ideę „farm to table”, dziś na całym świecie uznawaną za coś oczywistego. W swojej restauracji Chez Panisse w Kalifornii, otwartej w 1977 roku, Alice Waters proponowała gościom lekkie i proste dania w rustykalnym stylu. Na talerzu powinno znaleźć się to, co niezbędne, a ozdobniki nie mogą przykrywać smaku poszczególnych produktów – to filozofia Waters, która przyniosła jej uznanie nie tylko w Stanach, ale i na świecie. Jako szefowa kuchni promuje organiczne produkty, bo jak twierdzi, gdy chodzi o smak, po prostu nie ma nic lepszego. Jest też orędowniczką ruchu slow food, a podstawą jej dań są zwykle owoce i warzywa.

Nigella Lawson

Czy istnieje na świecie druga osoba, która równie zmysłowo jak Nigella Lawson cieszyłaby się jedzeniem? Nie sądzimy! To właśnie ona nauczyła cały świat, że jedzenie ma być przede wszystkim przyjemnością, a podjadanie w nocy nie jest niczym dziwnym. Udowadniała to w swoich programach telewizyjnych (pierwszy, „Nigella gryzie”, powstawał w latach 1999-2001), a także wielu książkach kucharskich, które wydała. Bywa nazywana „królową food porn” – w swoich programach nie stroniła od seksualnych skojarzeń, chociaż zawsze twierdziła, że nie była to przemyślana strategia. Mimo problemów prywatnych Nigella Lawson nadal pozostaje jedną z najbardziej wpływowych postaci w świecie brytyjskich kulinariów.

"Nie sądzę, żebyś potrafił dobrze gotować, jeśli naprawdę nie kochasz jeść".

Nigella Lawson

Agnieszka Kręglicka

Zmienia polską gastronomię od ponad 30 lat! Wspólnie z bratem Marcinem zarządza takimi warszawskimi restauracjami jak Opasły Tom, El Popo czy Santorini. To właśnie lokale rodzeństwa w latach 90. jako jedne z pierwszych serwowały oryginalne dania kuchni zagranicznych. Kręglicka edukuje Polaków w kwestiach kulinarnych także w felietonach prasowych i książkach, w których proponuje proste, ale ciekawe przepisy. Największą dumą restauratorki jest jednak targ ekologicznych produktów w zabytkowej warszawskiej Fortecy. Kręglicka promuje zrównoważone rolnictwo i jest ambasadorką polskiej kuchni.

Ana Roš

Szefowa kuchni ze Słowenii, która pokazuje całemu światu, że kuchnia słoweńska ma ogromny potencjał. Restauracja Hiša Franko, którą zarządza wspólnie z mężem sommelierem, jest uznawana za jedną z najlepszych w kraju. Co ciekawe, Roš przejęła restaurację od swoich rodziców i przez długi czas próbowała wprowadzać zmiany w menu, ale spotykała się z odmową ze strony ówczesnego szefa kuchni. Dopiero po jego odejściu mogła zaproponować gościom nowe podejście – eleganckie, minimalistyczne dania, nawiązujące do słoweńskich tradycji kulinarnych, tworzone z najlepszych lokalnych produktów. Roš jest bezkompromisowa w realizowaniu swojej wizji i inspiruje do podążania za głosem pasji. 

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk