Dlaczego akurat one? Bo wywarły znaczący wpływ na rozwój kulinariów, zmieniły światową – i polską – gastronomię, a ich działalność nieustająco inspiruje. Doceniamy je nie tylko za świetne przepisy, ale także za osobowość, pasję i umiejętność sięgania po swoje.
Julia Child
Kobieta rakieta, która do dzisiaj inspiruje i ma wiele naśladowczyń. Fascynuje jej determinacja i pewność siebie, budzą podziw umiejętności kucharskie. To właśnie Julia Child nauczyła Amerykanów gotować po francusku – do Francji wyjechała z mężem dyplomatą i szukając dla siebie zajęcia, postawiła na to, co zawsze lubiła najbardziej: gotowanie i karmienie innych. W latach 60. XX wieku wydała uznaną za biblię kuchni francuskiej książkę „Mastering the Art of French Cooking” (wspólnie z Simone Beck i Louisette Bertholle), która stała się absolutnym bestsellerem. Uważała, że bez masła nie ma gotowania, i poprowadziła jeden z pierwszych programów kulinarnych w historii telewizji – „The French Chef”. Do historii przeszło jej poczucie humoru i bycie sobą, dwie cechy na wagę złota także dzisiaj.