Zbliżająca się jesienna plucha nie jest jedynym powodem, dla którego warto spakować walizki i uciec na Półwysep Iberyjski. Mogą nim być również portugalskie słodycze, Portugalia bowiem cukrem i żółtkami stoi. Dzień zaczyna się tu od obowiązkowego bolo do porannej kawy – i na tym wcale się nie kończy, raczej na poobiednim kawałku „niebiańskiego boczku”, czyli lekkiego migdałowego toucinho do céu. A między jednym a drugim? Więcej słodkości, rzecz jasna.
![portugalskie przysmaki, których warto spróbować; portugalskie desery; pasteis de nata](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1MIpXCvRkiY3UjrSSNNahHsR6K6chXDNjvS6W8dAf1Q/fill/1418/1682/fp:0.47:0.64/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMDgv/SU1HXzAxNUQxRTc3/QTBEQS0xX3Rpbmlm/aWVkLmpwZWc.jpg)
5 wypieków, których trzeba spróbować w Portugalii
Kompleksowy przewodnik po iberyjskich słodyczach. Pakujemy walizki i lecimy na deser!
Tekst: Urszula Czumaj
Zdjęcia główne: Zuza Rożek
![PÃO DE DEUS, portugalskie bułeczki, drożdżówki z kokosem, portugalskie słodycze, słodycze z Portugalii, przewodnik kulinarny portugalia](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WVUMJX2XnuSRfvG9-lJj2M53ItKfFYNPnnihp7rT-t8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWUyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6tDw1PHd_YBwiW9ENVmU0YkvgpQwen5-dHElz2KiX7M/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWUyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Pao de Deus – chleb bogów
W tym przypadku nazwa wypieku idealnie koresponduje z jego smakiem. Pao de Deus czyli "chleb bogów” właściwie nie mógłby nazywać się inaczej. Delikatna, miękka drożdżowa bułka przykryta jest treściwą czapą z wilgotnego kremu kokosowego. Idealny w swojej prostocie pão de deus to odpowiedź na pytanie, dlaczego Portugalia należy do najpopularniejszych europejskich destynacji wakacyjnych. Portugalczykom zdarza się jadać go z szynką i serem.
![pastl de nata, portugalskie słodycze, co zjeść w P, tradycyjne wypieki, Portugalia Kukbuk, przewodnik po Portugalii](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EaeLzFSyLvrw8lDqGHDg70vUaQZj3QeRRqnqBDVLXGo/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/cGhvdG8tMTU1MDY3/NTg5Ny0yNTA1ODAz/YmE0YzBfRUR3U0tt/V190aW5pZmllZC5q/cGVn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gtqOX5o92Kqq6uBH2BcdiMsvE6KzRTPzFQPfagtibIg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/cGhvdG8tMTU1MDY3/NTg5Ny0yNTA1ODAz/YmE0YzBfRUR3U0tt/V190aW5pZmllZC5q/cGVn.jpg 1010w)
Pastel de Nata – jeden z siedmiu cudów portugalskiej gastronomii
Tradycja zajadania się filigranowymi, złocistymi tartaletkami pochodzi od duchownych z zakonu hieronimitów i chociaż można je znaleźć na każdym kroku, podobno najlepsze są w cukierni działającej obok klasztoru. Prawdziwy pastel de Belém – bo tak nazywa się ten z oryginalnej cukierni – je się po wystaniu w kolejce, jeszcze ciepły, oprószony cukrem pudrem i cynamonem. Wystarczy jeden kęs tego listkującego ciastka z delikatnym kremem, żeby zrozumieć, dlaczego pastéis są w tym kraju bohaterami poematów i melancholijnych utworów fado.
![Queijadas, portugalskie słodycze, co zjeść w Portugalii, słodka Portugalia, Portugalia kukbuk, co zjeść w Portugalii,](https://mediaconvert.kukbuk.pl/AKSH70wLLqKhkN8ry8t5D-D8iiCtRl_ey8Kcyx2BNlw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/cGhvdG8tMTUxMjEz/NTQ3OTY5MS03MTA4/N2Y2YzExN2JfdGlu/aWZpZWQuanBlZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mrMny-EsOscsXu9jEOXg4Ik7TJqiUZ5-lZwQpS_20_Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/cGhvdG8tMTUxMjEz/NTQ3OTY5MS03MTA4/N2Y2YzExN2JfdGlu/aWZpZWQuanBlZw.jpg 1010w)
źródło: Unsplash.com
Queijadas – ser o smaku marcepanu
Sintra to podlizbońskie miasto, które słynie z majestatycznych pałaców i kompleksów zamkowych, ale to nie królewskie komnaty zapierają tu dech w piersiach, a tradycyjne sernikowe babeczki. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan. Queijadas da sapa są wykonywane od lat przez rodzinę Neves, a przepis przekazuje się z pokolenia na pokolenie, pilnie strzegąc tajemnicy składników i ich proporcji.
![PÃO DE LÓ DE OVAR, portugalskie wypieki, słodycze w Portugalii, przewodnik po Portugalii, Portugalia kukbuk,](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PWrmvEHIpSuJIACQn5TJTuaI7hyfcYRQvhb2utfK3Ak/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWU1anBn/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/c0PEMNy4btJFUOjfkcq-seAuIs9WR435PnW8jX8iGgY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWU1anBn/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Pão de Ló de Ovar – pozory mylą
Jeżeli miasta Ovar nie ma jeszcze na waszej liście, powinniście dla samego pão de ló zmienić swoje plany. Na pierwszy rzut oka biszkopt z Ovar nie zachwyca – zapadnięte ciasto z lejącym się środkiem i ze spieczonym wierzchem wygląda, jakby powinno spędzić jeszcze dobrych kilka minut w piekarniku. Tymczasem ta nieciekawa oprawa kryje cudowny smak. Odpowiada za niego duża ilość jajek i cukru, które należy długo ubijać, a potem piec w glinianym naczyniu, wyłożonym papierem, z niewielkim dodatkiem mąki.
![ovos moles, wypieki w Portugalii, co zjeść w Portugalii, słodycze w Portugalii, przewodnik po Portugalii, Portugalia kukbuk](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1lMhaqtwItvyTilnNLLp6T1KKuYRqAZgHpIsjKPzB6U/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWU2anBn/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mBpC32SB0X5MO0zmLZxgVUGkr0c9yYymKVPkJvagEIk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTMv/d3lwaWVraV9wb3J0/dWdhbHNraWU2anBn/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Ovos moles – jajo w rybie
Kwintesencja portugalskiej miłości do jajek, ovos moles, nawet przypomina je wyglądem. Masa z żółtek i cukru, o wściekle żółtym kolorze, jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego, które najczęściej przybiera kształty muszelek i ryb. Ovos moles to prawdziwa chluba nadmorskiego Aveiro, gdzie sprzedaje się je w ręcznie malowanych drewnianych beczułkach.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?