Kukbuk
Kukbuk
portugalskie przysmaki, których warto spróbować; portugalskie desery; pasteis de nata

5 wypieków, których trzeba spróbować w Portugalii

Kompleksowy przewodnik po iberyjskich słodyczach. Pakujemy walizki i lecimy na deser!

Tekst: Urszula Czumaj

Zdjęcia główne: Zuza Rożek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Zbliżająca się jesienna plucha nie jest jedynym powodem, dla którego warto spakować walizki i uciec na Półwysep Iberyjski. Mogą nim być również portugalskie słodycze, Portugalia bowiem cukrem i żółtkami stoi. Dzień zaczyna się tu od obowiązkowego bolo do porannej kawy – i na tym wcale się nie kończy, raczej na poobiednim kawałku „niebiańskiego boczku”, czyli lekkiego migdałowego toucinho do céu. A między jednym a drugim? Więcej słodkości, rzecz jasna.

PÃO DE DEUS, portugalskie bułeczki, drożdżówki z kokosem, portugalskie słodycze, słodycze z Portugalii, przewodnik kulinarny portugalia

Pao de Deus – chleb bogów

W tym przypadku nazwa wypieku idealnie koresponduje z jego smakiem. Pao de Deus czyli "chleb bogów” właściwie nie mógłby nazywać się inaczej. Delikatna, miękka drożdżowa bułka przykryta jest treściwą czapą z wilgotnego kremu kokosowego. Idealny w swojej prostocie pão de deus to odpowiedź na pytanie, dlaczego Portugalia należy do najpopularniejszych europejskich destynacji wakacyjnych. Portugalczykom zdarza się jadać go z szynką i serem.

pastl de nata, portugalskie słodycze, co zjeść w P, tradycyjne wypieki, Portugalia Kukbuk, przewodnik po Portugalii

Pastel de Nata – jeden z siedmiu cudów portugalskiej gastronomii 

Tradycja zajadania się filigranowymi, złocistymi tartaletkami pochodzi od duchownych z zakonu hieronimitów i chociaż można je znaleźć na każdym kroku, podobno najlepsze są w cukierni działającej obok klasztoru. Prawdziwy pastel de Belém – bo tak nazywa się ten z oryginalnej cukierni – je się po wystaniu w kolejce, jeszcze ciepły, oprószony cukrem pudrem i cynamonem. Wystarczy jeden kęs tego listkującego ciastka z delikatnym kremem, żeby zrozumieć, dlaczego pastéis są w tym kraju bohaterami poematów i melancholijnych utworów fado.

Queijadas, portugalskie słodycze, co zjeść w Portugalii, słodka Portugalia, Portugalia kukbuk, co zjeść w Portugalii,

źródło: Unsplash.com

Queijadas – ser o smaku marcepanu 

Sintra to podlizbońskie miasto, które słynie z majestatycznych pałaców i kompleksów zamkowych, ale to nie królewskie komnaty zapierają tu dech w piersiach, a tradycyjne sernikowe babeczki. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan. Queijadas da sapa są wykonywane od lat przez rodzinę Neves, a przepis przekazuje się z pokolenia na pokolenie, pilnie strzegąc tajemnicy składników i ich proporcji.

PÃO DE LÓ DE OVAR, portugalskie wypieki, słodycze w Portugalii, przewodnik po Portugalii, Portugalia kukbuk,

Pão de Ló de Ovar – pozory mylą 

Jeżeli miasta Ovar nie ma jeszcze na waszej liście, powinniście dla samego pão de ló zmienić swoje plany. Na pierwszy rzut oka biszkopt z Ovar nie zachwyca – zapadnięte ciasto z lejącym się środkiem i ze spieczonym wierzchem wygląda, jakby powinno spędzić jeszcze dobrych kilka minut w piekarniku. Tymczasem ta nieciekawa oprawa kryje cudowny smak. Odpowiada za niego duża ilość jajek i cukru, które należy długo ubijać, a potem piec w glinianym naczyniu, wyłożonym papierem, z niewielkim dodatkiem mąki.

ovos moles, wypieki w Portugalii, co zjeść w Portugalii, słodycze w Portugalii, przewodnik po Portugalii, Portugalia kukbuk

Ovos moles – jajo w rybie

Kwintesencja portugalskiej miłości do jajek, ovos moles, nawet przypomina je wyglądem. Masa z żółtek i cukru, o wściekle żółtym kolorze, jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego, które najczęściej przybiera kształty muszelek i ryb. Ovos moles to prawdziwa chluba nadmorskiego Aveiro, gdzie sprzedaje się je w ręcznie malowanych drewnianych beczułkach.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk