Ta odmiana ciemnych winogron wywodzi się z Francji i była dawniej jednym z dominujących szczepów w Bordeaux. Jednak światową sławę malbec zdobył dopiero po przeprowadzce do Argentyny.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
5 rzeczy o malbecu
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Degustuje wina i pisze od nich od 1998 r., gdy dostał w prezencie butelkę dobrego Bordeaux. Współzałożyciel "Magazynu Wino", "Winicjatywa.pl", "Fermentu". W 2023 roku został pierwszym polskim Master of Wine. Obecnie Chief Wine Officer w Studi Media.
Tekst: Wojciech Bońkowski MW
fot. Mauro Lima / Unsplash
Francuz z pochodzenia
Dawniej był jednym z dominujących szczepów w Bordeaux, Dolinie Loary. Dziś na szerszą skalę pojawia się tylko w Cahors na południowym zachodzie Francji (Sud-Ouest). W zależności od regionu znany jest pod licznymi synonimami, m.in. Côt, Auxerrois i Pressac.
Kariera w Nowym Świecie
Pierwszy raz pojawił się w Argentynie w 1868 roku i od razu okazał się sensacją. Zajmuje zdecydowane pierwsze miejsce wśród uprawianych szczepów (31 tys. hektarów, o wiele więcej niż kolejne na liście bonarda, cabernet sauvignon i biały torrontés.
Gdzie go jeszcze szukać? Jest w Chile (6 tys. ha), Kalifornii (2,8 tys.), Oregonie, Australii, w północnych Włoszech (tam znany jako malbech), a nawet w Meksyku i Boliwii.
Z malbeca można produkować wszystkie rodzaje win, od codziennych po 15–20 zł aż po arcypotężne icon wines powyżej 200 zł. Malbec z Nowego Świata jest gotowy do picia dosyć szybko, chociaż parę lat w butelce mu nie zaszkodzi. Zatem z Argentyny i Chile sięgajmy dzisiaj po 2021, 2020, 2019. Malbec nad Loarą (nazywany Côt) to wino dosyć lekkie do szybkiego wypicia (w Polsce bardzo trudne do dostania). Cahors musi leżakować – tanie wina kosztujące 30–50 zł są najlepsze po 4–5 latach, te droższe („Cuvée Prestige” itp.) – po 8–12 latach. Najlepsze ostatnie roczniki w Cahors: 2021, 2018, 2016, 2015, 2012.
Jak pachnie?
Śliwka, czereśnia, pieprz - to najbardziej charakterystyczne aromaty tego szczepu. W wersji francuskiej malbec jest bardzo cierpki, o niezwykle ciemnej barwie (dawniej nazywany był vin noir czyli „wino czarne”) i wymaga długiego leżakowania – lepsze Cahors powinny poczekać na wypicie co najmniej 10 lat. Malbec z Argentyny ma mniej ostre garbniki, jest bardzo owocowy i skoncentrowany.
Do czego go podawać?
Mięso, mięso, mięso. Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny. Najlepiej grillowanej, ale też smażonej i pieczonej. To idealne „steak wine”. Do starszego Cahors podaje się też kaczkę, pasować będzie smażona kiełbasa, dania z duszonej fasoli. Jeśli jesteście w nastroju bezmięsnym, polecamy dania jednogarnkowe z pieczonymi ziemniakami czy dynią. Z serów – półmiękkie typy reblochon albo pont-l’évêque.
Modny róż
Różowy malbec to ostatni krzyk mody. Malbeca Rosé proponuje coraz więcej winiarni, szczególnie w Argentynie. To świetna alternatywa wobec ciężkich win czerwonych z tego regionu – jedne z najbardziej intensywnych i owocowych rosé. Warto spróbować!
- Na mapie
Nie tylko wołowina, czyli co się je w Argentynie
Kuchnia argentyńska to comfort food w skrajnym wydaniu. Tłusto, mięsnie i z dużą ilością sera. Sprawdźcie, jakie doznania kulinarne czekają was w Buenos Aires i okolicach.
- Kultura i wiedza
Jak kupować i przygotowywać steki wołowe?
Co zrobić, by uzyskać optymalną miękkość i soczystość wołowiny?
- Na mapie
Podróże kulinarne
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
- Na mapie
Nie tylko wołowina, czyli co się je w Argentynie
Kuchnia argentyńska to comfort food w skrajnym wydaniu. Tłusto, mięsnie i z dużą ilością sera. Sprawdźcie, jakie doznania kulinarne czekają was w Buenos Aires i okolicach.
- Kultura i wiedza
Jak kupować i przygotowywać steki wołowe?
Co zrobić, by uzyskać optymalną miękkość i soczystość wołowiny?
- Na mapie
Podróże kulinarne
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?