Na gorączkę i kaszel napój z miodem, przeciwwirusowo tost z masłem czosnkowym, a na bóle głowy i mięśni herbata z kurkumą? Badania naukowe potwierdzają, że menu, w którego skład wchodzą miód, czosnek i kurkuma, może skutecznie wesprzeć organizm w walce z chorobą. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszą terapię! Należy jednak wiedzieć, w jaki sposób korzystać z tych produktów. Najlepsze efekty bowiem przynoszą, jeśli są stosowane w odpowiednich dawkach oraz przyjmowane pod konkretnymi postaciami i we właściwej temperaturze. Poznaj naturalne sposoby na przeziębienie.
Czosnek – na gorączkę, ból gardła i lepszą odporność
Czosnek od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej jako naturalny środek na przeziębienie, a nawet antybiotyk. Dziś, na podstawie wyników badań klinicznych, oficjalnie jest uznawany za gatunek farmakopealny, a więc zatwierdzony do użytku jako leczniczy. Z czego wynikają jego właściwości prozdrowotne? Zawdzięczamy je między innymi allicynie i ajoenowi. Te związki siarkoorganiczne nie tylko przyczyniają się do tego, że czosnek ma silny aromat i wyrazisty smak, ale także działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Allicyna oprócz tego działa napotnie, zwiększa właściwości obronne organizmu, pobudzając białe krwinki do aktywności, oraz zwalcza wirusy grypy typu A i B.