Kukbuk
Kukbuk
Mleczna kawa w szklance na spodku (fot. Lex Sirikiat / unsplash.com)

3 kawy na jesień i zimę

Zima zbliża się wielkimi krokami, a poranki i wieczory są coraz chłodniejsze. Zobaczcie trzy kawowe przepisy, które przygotowaliśmy specjalnie dla was na te krótkie dni.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Punktem wyjścia każdej pysznej kawy jest espresso. Podane samodzielnie czy z dodatkiem mleka – to kwestia gustu i naszych preferencji. Są jednak takie kawy, które zasmakują wszystkim. Bo kto w środku jesieni nie napiłby się rozgrzewającej kawy z czekoladą i chili albo korzennego espresso, które smakuje jak święta?

Korzenne espresso z imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem i cynamonem

Korzenne espresso

Składniki:

  • mielony imbir szczypta
  • mielony cynamon szczypta + do posypania
  • mielony kardamon szczypta
  • mielona gałka muszkatołowa szczypta
  • kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Intenso 1 sztuka

krok 1. Imbir, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową wsypujemy do małej filiżanki.

krok 2. Zaparzamy 50ml espresso, korzystając z kapsułki i ekspresu Piccolo XS. Mieszamy je dokładnie z przyprawami.

krok 3. Przez sitko z drobnymi oczkami przesypujemy na kawę cynamon. Doda on przyjemnego aromatu, a także pięknie udekoruje espresso.

Chili mocha, mleczna kawa z czekoladą i chili

Rozgrzewająca chili mocha

Składniki:

  • gorzka czekolada ½ tabliczki
  • mielona papryczka chili szczypta + do posypania
  • kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Latte Macchiato z kawą 1 sztuka
  • kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka

krok 1. 170 ml mleka spieniamy przy pomocy ekspresu. Następnie 120 ml przelewamy do garnka. Wrzucamy do środka połamaną czekoladę i szczyptę chili, intensywnie mieszamy na małym ogniu, aż otrzymamy płynną, gęstą czekoladę. Przelewamy ją do kubka – sami decydujemy, jak czekoladowa ma być kawa.

krok 2. Do kubka z czekoladą dolewamy pozostałe 50ml mleka. Następnie do przygotowywanego napoju parzymy 50ml kawy z drugiej kapsułki. Na koniec dekorujemy kawę małą szczyptą mielonego chili.

Latte macchiato z miodem i cynamonem

Świąteczne cappuccino

Składniki:

  • miód 1-2 łyżeczki
  • kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino z kawą 1 sztuka
  • kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka
  • cynamon szczypta

krok 1. Na spód kubka wlewamy miód – 1 lub 2 łyżeczki, w zależności od tego, jak słodką kawę chcemy otrzymać.

krok 2. Na miód spieniamy mleko, używając odpowiedniej kapsułki, a następnie zaparzamy 40ml espresso.

krok 3. Dekorujemy napój cynamonem.

Dolce Gusto logo (fot. materiały prasowe)

 


Artykuł powstał we współpracy z NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk