Punktem wyjścia każdej pysznej kawy jest espresso. Podane samodzielnie czy z dodatkiem mleka – to kwestia gustu i naszych preferencji. Są jednak takie kawy, które zasmakują wszystkim. Bo kto w środku jesieni nie napiłby się rozgrzewającej kawy z czekoladą i chili albo korzennego espresso, które smakuje jak święta?
![Mleczna kawa w szklance na spodku (fot. Lex Sirikiat / unsplash.com)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PHjq7PKc9f7FVt-5V0B9SVj5X4rc1cBApVs28rfL2kQ/fill/1418/1682/fp:0.49:0.67/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjUv/RG9sY2VfR3VzdG8w/NzM0X3pfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg)
3 kawy na jesień i zimę
Zima zbliża się wielkimi krokami, a poranki i wieczory są coraz chłodniejsze. Zobaczcie trzy kawowe przepisy, które przygotowaliśmy specjalnie dla was na te krótkie dni.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
![Korzenne espresso z imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem i cynamonem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/svZeRlLdD90iX8K7noUdoVBBWb7WRGtarqJlqCZBb9I/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjUv/RG9sY2VfR3VzdG8w/NjMyX3pfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/l_etdadpXAfA-0o7P3wMYEoHNK_UqT8owi4uJHjwJys/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjUv/RG9sY2VfR3VzdG8w/NjMyX3pfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 2480w)
Korzenne espresso
Składniki:
- mielony imbir szczypta
- mielony cynamon szczypta + do posypania
- mielony kardamon szczypta
- mielona gałka muszkatołowa szczypta
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Intenso 1 sztuka
krok 1. Imbir, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową wsypujemy do małej filiżanki.
krok 2. Zaparzamy 50ml espresso, korzystając z kapsułki i ekspresu Piccolo XS. Mieszamy je dokładnie z przyprawami.
krok 3. Przez sitko z drobnymi oczkami przesypujemy na kawę cynamon. Doda on przyjemnego aromatu, a także pięknie udekoruje espresso.
![Chili mocha, mleczna kawa z czekoladą i chili](https://mediaconvert.kukbuk.pl/dFgBSYAb32LpEsjQBEa4wjthwtM7WKRP3tHOxo2oUOs/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjUv/RG9sY2VfR3VzdG8w/NjYwX3pfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/X7rg-oZDUUPsCt70z054DcnWZPH9-Q0RxfFnP6ucZEc/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjUv/RG9sY2VfR3VzdG8w/NjYwX3pfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 2480w)
Rozgrzewająca chili mocha
Składniki:
- gorzka czekolada ½ tabliczki
- mielona papryczka chili szczypta + do posypania
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Latte Macchiato z kawą 1 sztuka
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka
krok 1. 170 ml mleka spieniamy przy pomocy ekspresu. Następnie 120 ml przelewamy do garnka. Wrzucamy do środka połamaną czekoladę i szczyptę chili, intensywnie mieszamy na małym ogniu, aż otrzymamy płynną, gęstą czekoladę. Przelewamy ją do kubka – sami decydujemy, jak czekoladowa ma być kawa.
krok 2. Do kubka z czekoladą dolewamy pozostałe 50ml mleka. Następnie do przygotowywanego napoju parzymy 50ml kawy z drugiej kapsułki. Na koniec dekorujemy kawę małą szczyptą mielonego chili.
![Latte macchiato z miodem i cynamonem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xVQeOkMlscK0V8lPnz13H-w6jIvrpYAog6ftw-PFB-k/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDIv/a2F3YTE0OTMzX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/B9xLlQeEYxpyo4XOry_HM4G4WjmW3Jp_7ee91EkUSQ4/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDIv/a2F3YTE0OTMzX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 2480w)
Świąteczne cappuccino
Składniki:
- miód 1-2 łyżeczki
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino z kawą 1 sztuka
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka
- cynamon szczypta
krok 1. Na spód kubka wlewamy miód – 1 lub 2 łyżeczki, w zależności od tego, jak słodką kawę chcemy otrzymać.
krok 2. Na miód spieniamy mleko, używając odpowiedniej kapsułki, a następnie zaparzamy 40ml espresso.
krok 3. Dekorujemy napój cynamonem.
![Dolce Gusto logo (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EUTWtyJaWYNAwNL6A55ygSvMl353m_Ej_kmyaaNbObg/fit/550/0/fp:0.47:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjcv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTEtMjJf/b18xMy40MC4zMV90/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/eAzyo7Qfa1HLvAvGU3hPq3BmyhA1psDvOxgOpGtUcts/fit/1100/0/fp:0.47:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMjcv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTEtMjJf/b18xMy40MC4zMV90/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Artykuł powstał we współpracy z NESCAFÉ® Dolce Gusto®.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?