- Są bombą witaminową
- Truskawki dają uczucie sytości
- Truskawki wzmacniają odporność
- Truskawki wzmacniają kości i stawy
- Dbają o mięśnie
- Truskawki poprawiają wygląd skóry
- Truskawki mają niski indeks glikemiczny
- Truskawki poprawiają nastrój
- Truskawki redukują cellulit
- Są pyszne!
10 powodów, dla których warto jeść truskawki
Maj to początek sezonu na truskawki, pierwsze tak soczyste owoce w roku. Są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Co jeszcze w sobie kryją? Niektóre ich zalety mogą zaskoczyć.
Tekst: Anna Stachów
Zdjęcie główne: NordWood Themes
1. Są bombą witaminową
Szklanka truskawek pokrywa 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i jedną dziesiątą zapotrzebowania na kwas foliowy. A to dopiero początek alfabetu. Truskawki bowiem są doskonałym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają duże ilości witaminy B6 wpływającej korzystnie na stan włosów, skóry, paznokci oraz kwasu pantotenowego biorącego udział w syntezie witamin A i D. Cenione są także za zawartość witaminy A, która jest ważna w procesach widzenia, oraz witaminy E – silnego przeciwutleniacza. Pora więc na truskawkowy deser.
2. Truskawki dają uczucie sytości
Są skarbnicą pektyn, a prościej mówiąc, pewnego rodzaju błonnika rozpuszczalnego. Gdy zagoszczą w jelitach, z pewnością pomogą stworzyć tam korzystną florę bakteryjną. Wspomagają trawienie i zapewniają uczucie sytości po posiłku. Stąd nawet osoby będące na diecie mogą bez wyrzutów sumienia sięgnąć po truskawkową przekąskę w ciągu dnia.
3. Wzmacniają odporność
Truskawki zawierają kwercetynę, dużo witaminy C, witaminę A i mangan
Potrafią zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie i stoją za stanami zapalnymi w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że truskawki zawierają kwercetynę, dużo witaminy C (w 100 gramach jest jej 58,8 miligrama, czyli więcej niż w owocach cytrusowych), witaminę A i mangan. Taka mieszanka to silny antyoksydant i naturalna broń w zwalczaniu infekcji oraz wspieraniu układu odpornościowego.
4. Wzmacniają kości i stawy
Mangan jest składnikiem mineralnym, bez którego układ nerwowy nie będzie działał prawidłowo. Co więcej, wzmacnia układ kostny, wpływa na popęd seksualny, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy oraz ułatwia wchłanianie żelaza. Jest bardzo ważny dla zachowania gęstości kości i zapobiega osteoporozie, szczególnie w okresie menopauzy. Na szczęście w maju nie powinno nam go zabraknąć, gdyż spożycie jedynie 100 gramów truskawek pokrywa aż 21% dziennego zapotrzebowania na mangan. I problem z głowy.
5. Dbają o mięśnie
Gdy dokuczają nam skurcze mięśni, osłabienie, zmęczenie, senność i nadciśnienie, to znak, że być może organizmowi brakuje potasu. A nic w sezonie letnim nie zadba o jego właściwy poziom lepiej niż soczyste truskawki. Jedzenie tych owoców wspomaga prawidłową pracę mięśni, w tym serca.
6. Poprawiają wygląd skóry
Wyciąg z truskawek docenią szczególnie osoby mające cerę wrażliwą
Dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy opóźniają proces starzenia się skóry i chronią ją przed stanami zapalnymi. Wyciąg z tych owoców docenią szczególnie osoby mające cerę wrażliwą i poszukiwacze naturalnych mikstur zapobiegających niemiłemu uczuciu ściągnięcia skóry twarzy. Truskawka zawiera również kwas salicylowy, który pokona wszelkie niedoskonałości, bo to składnik potrafiący złuszczać i wygładzać skórę.
7. Truskawki mają niski indeks glikemiczny
Wartość indeksu glikemicznego truskawek to 25, co oznacza, że nie powodują one dużego wzrostu stężenia glukozy po spożytym posiłku. Z tego względu mogą być jedzone w mniejszych ilościach przez osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. To także częsty składnik diet redukcyjnych i ratunek dla wielu osób, które kochają łakocie i szukają zdrowych i pysznych przekąsek.
8. Truskawki poprawiają nastrój
Nie tylko ich wygląd i zapach zapewnia dobry humor i wywołuje uśmiech na twarzy. Substancje zawarte w truskawkach łagodzą niepokój i pobudzenie poprzez obniżenie poziomu hormonów odpowiedzialnych za stres – kortyzolu i adrenaliny. Nic nie sprawdzi się lepiej w przerwie od pracy niż kobiałka truskawek.
9. Truskawki redukują cellulit
Można równocześnie jeść, leżeć i dbać o zdrowe nogi
Dzięki zawartości bromeliny, która odpowiada między innymi za usuwanie z organizmu nadmiaru wody, truskawki wspomogą zmagania z ograniczeniem cellulitu. Na lato jak znalazł. Można równocześnie jeść, leżeć i dbać o zdrowe nogi. W takim przypadku nic złego się nie stanie, jeśli do owoców dodamy trochę śmietanki.
10. Są pyszne!
10. Są pyszne!
Sprawdź nasze sposoby na truskawki >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?