Kukbuk
Kukbuk
miska truskawek

10 powodów, dla których warto jeść truskawki

Maj to początek sezonu na truskawki, pierwsze tak soczyste owoce w roku. Są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Co jeszcze w sobie kryją? Niektóre ich zalety mogą zaskoczyć.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcie główne: NordWood Themes

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!
  1. Są bombą witaminową
  2. Truskawki dają uczucie sytości
  3. Truskawki wzmacniają odporność
  4. Truskawki wzmacniają kości i stawy
  5. Dbają o mięśnie
  6. Truskawki poprawiają wygląd skóry
  7. Truskawki mają niski indeks glikemiczny
  8. Truskawki poprawiają nastrój
  9. Truskawki redukują cellulit
  10. Są pyszne! 

1. Są bombą witaminową

Szklanka truskawek pokrywa 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i jedną dziesiątą zapotrzebowania na kwas foliowy. A to dopiero początek alfabetu. Truskawki bowiem są doskonałym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają duże ilości witaminy B6 wpływającej korzystnie na stan włosów, skóry, paznokci oraz kwasu pantotenowego biorącego udział w syntezie witamin A i D. Cenione są także za zawartość witaminy A, która jest ważna w procesach widzenia, oraz witaminy E – silnego przeciwutleniacza. Pora więc na truskawkowy deser.

2. Truskawki dają uczucie sytości

Są skarbnicą pektyn, a prościej mówiąc, pewnego rodzaju błonnika rozpuszczalnego. Gdy zagoszczą w jelitach, z pewnością pomogą stworzyć tam korzystną florę bakteryjną. Wspomagają trawienie i zapewniają uczucie sytości po posiłku. Stąd nawet osoby będące na diecie mogą bez wyrzutów sumienia sięgnąć po truskawkową przekąskę w ciągu dnia.

3. Wzmacniają odporność

Truskawki zawierają kwercetynę, dużo witaminy C, witaminę A i mangan

Potrafią zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie i stoją za stanami zapalnymi w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że truskawki zawierają kwercetynę, dużo witaminy C (w 100 gramach jest jej 58,8 miligrama, czyli więcej niż w owocach cytrusowych), witaminę A i mangan. Taka mieszanka to silny antyoksydant i naturalna broń w zwalczaniu infekcji oraz wspieraniu układu odpornościowego.

4. Wzmacniają kości i stawy

Mangan jest składnikiem mineralnym, bez którego układ nerwowy nie będzie działał prawidłowo. Co więcej, wzmacnia układ kostny, wpływa na popęd seksualny, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy oraz ułatwia wchłanianie żelaza. Jest bardzo ważny dla zachowania gęstości kości i zapobiega osteoporozie, szczególnie w okresie menopauzy. Na szczęście w maju nie powinno nam go zabraknąć, gdyż spożycie jedynie 100 gramów truskawek pokrywa aż 21% dziennego zapotrzebowania na mangan. I problem z głowy.

5. Dbają o mięśnie

Gdy dokuczają nam skurcze mięśni, osłabienie, zmęczenie, senność i nadciśnienie, to znak, że być może organizmowi brakuje potasu. A nic w sezonie letnim nie zadba o jego właściwy poziom lepiej niż soczyste truskawki. Jedzenie tych owoców wspomaga prawidłową pracę mięśni, w tym serca.

6. Poprawiają wygląd skóry

Wyciąg z truskawek docenią szczególnie osoby mające cerę wrażliwą

Dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy opóźniają proces starzenia się skóry i chronią ją przed stanami zapalnymi. Wyciąg z tych owoców docenią szczególnie osoby mające cerę wrażliwą i poszukiwacze naturalnych mikstur zapobiegających niemiłemu uczuciu ściągnięcia skóry twarzy. Truskawka zawiera również kwas salicylowy, który pokona wszelkie niedoskonałości, bo to składnik potrafiący złuszczać i wygładzać skórę.

7. Truskawki mają niski indeks glikemiczny

Wartość indeksu glikemicznego truskawek to 25, co oznacza, że nie powodują one dużego wzrostu stężenia glukozy po spożytym posiłku. Z tego względu mogą być jedzone w mniejszych ilościach przez osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. To także częsty składnik diet redukcyjnych i ratunek dla wielu osób, które kochają łakocie i szukają zdrowych i pysznych przekąsek.

8. Truskawki poprawiają nastrój

Nie tylko ich wygląd i zapach zapewnia dobry humor i wywołuje uśmiech na twarzy. Substancje zawarte w truskawkach łagodzą niepokój i pobudzenie poprzez obniżenie poziomu hormonów odpowiedzialnych za stres – kortyzolu i adrenaliny. Nic nie sprawdzi się lepiej w przerwie od pracy niż kobiałka truskawek.

9. Truskawki redukują cellulit

Można równocześnie jeść, leżeć i dbać o zdrowe nogi

Dzięki zawartości bromeliny, która odpowiada między innymi za usuwanie z organizmu nadmiaru wody, truskawki wspomogą zmagania z ograniczeniem cellulitu. Na lato jak znalazł. Można równocześnie jeść, leżeć i dbać o zdrowe nogi. W takim przypadku nic złego się nie stanie, jeśli do owoców dodamy trochę śmietanki.

10. Są pyszne!

10. Są pyszne! 

Sprawdź nasze sposoby na truskawki >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk