Kukbuk
Kukbuk

Zupa ziołowa z kremowym serkiem i jajkami przepiórczymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
por
1 sztuka
ziemniaki
300 g
oliwa
3 łyżki
bulion warzywny
1.5 litra
ser kremowy Cztery Sery Hochland
100 g
natka pietruszki
1 pęczek
koperek
1 pęczek
dymka
1 pęczek
liście szpinaku
50 g
sólo i pieprz
do smaku
oliwa ziołowa
posiekana natka pietruszki
1 łyżka
posiekany koper
1 łyżka
posiekana dymka
1 łyżka
sól
szczypta
sok z cytryny
1 łyżeczka
oliwa
1/3 szklanki
do podania
jajka przepiórcze
pieczywo

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska / Wspólny Stół

 

Cebulę, czosnek i por siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i pora – smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy ziemniaki i czosnek, dokładnie mieszamy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy ser, posiekane zioła i szpinak. Zupę mieszamy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki oliwy ziołowej blendujemy, a następnie przecieramy przez sito. Jajka przepiórcze wkładamy do gotującej się wody na 31/2 minuty. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi, oliwą ziołową i chrupiącym pieczywem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk