Kukbuk
Kukbuk
Zupa Sujebi - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa sujebi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kluski:
mąka pszenna
160 g
sól
1/2 łyżeczki
olej roślinny
1 łyżeczka
letnia woda
70 ml
Bulion:
woda
1 i 1/2 l
biała rzodkiew
50 g
shitake
3 sztuki
suszone filety anchois
8 sztuk
wodorosty
1 kawałek
dymka
1 sztuka
Dodatkowo:
ziemniaki
2 sztuki
cukinia
1/2 sztuki
cebula
1/2 sztuki
czosnek
2 ząbki
dymka
1 sztuka
sól lub sos sojowy
do smaku
kapusta pekińska
2 liście
olej sezamowy
1 łyżka
sos rybny
1 łyżeczka
pasta gochujang
1 łyżka
Sos:
dymka
1/2 sztuki
czosnek
1/2 ząbka
sos sojowy
3 łyżki
olej sezamowy
1 łyżka
płatki chili
1/2 łyżeczki
pasta gochujang
1/2 łyżeczki
sezam
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Joanna Sidor i Marcin Lewandowski


Ceramika: Wesky Studio

krok 1

Ciasto na kluski najlepiej zrobić dzień wcześniej. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy olej i ciepłą wodę. Masę na początku mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez mniej więcej 10 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, wystarczy godzina.

krok 2

Przygotowujemy bulion. Do garnka wlewamy zimną wodę. Białą rzodkiew obieramy i wkładamy do garnka, grzyby oczyszczamy i również wrzucamy do wody. Dodajemy filety z anchois, plaster wodorostów i dymkę. Bulion gotujemy pod przykryciem przez 20 minut na dużym ogniu, a potem znów 20 minut na mniejszym.

krok 3

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki. Cukinię tniemy w półksiężyce, obraną cebulę w piórka, czosnek siekamy. Dymkę razem ze szczypiorkiem kroimy na kawałki. Liście kapusty pekińskiej rumienimy na patelni, na rozgrzanym oleju sezamowym.

krok 4

Przygotowujemy sos. Czosnek i dymkę wraz ze szczypiorem siekamy. Wszystkie składniki sosu łączymy w małej miseczce i dokładnie mieszamy.

krok 5

Gotowy bulion przecedzamy. Dodajemy do niego łyżkę pasty gochujang i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy 5 minut. W trakcie gotowania zbieramy powstały szum. Następnie dodajemy cukinię, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku solą lub sosem sojowym. Schłodzone ciasto na kluski rozciągamy w rękach tak cienko, jak to tylko możliwe, odrywamy po kawałku i wrzucamy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy pokrojoną dymkę, podgrzewamy chwilę i nakładamy na talerze. Rozgrzewającą zupę podajemy z sosem i ze smażoną kapustą pekińską. Możemy też dodać do sujeb łyżkę sosu rybnego.

Danie jest inspirowane potrawą z filmu „On podaje rybę, ona woli kwiaty”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.  KUKBUK.pl ma przyjemność patronować sekcji „Kino ze smakiem”.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk