Kukbuk
Kukbuk

Złote mleko z kurkumą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
mleko migdałowe
1 szklanka
kurkuma
szczypta
pieprz cayenne
szczypta
cynamon
szczypta
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
olej kokosowy
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Jednym z naszych ulubionych sposobów na radzenie sobie z jesienno-zimowymi chłodami są rozgrzewające napoje, dzięki którym możemy zapomnieć o brzydkiej pogodzie za oknem. Zimne wieczory nie muszą być takie straszne! Wystarczy uprzyjemnić je sobie gorącym i aromatycznym napojem – na przykład ajurwedyjskim złotym mlekiem. Choć mleko z kurkumą i miodem może brzmieć banalnie, to tylko pozory! Gwarantujemy, że nasz prosty przepis na złote mleko z kurkumą wprowadzi do waszego życia trochę słońca.

Złote mleko – składniki

Śmiało możecie eksperymentować i modyfikować przepis na złoty napój według własnych upodobań

Nic dziwnego, że złote mleko doceniano już w starożytnych Indiach! Swoją sławę zawdzięcza nie tylko prozdrowotnym właściwościom, ale również rewelacyjnemu smakowi. To zasługa idealnie skomponowanych składników, przede wszystkim aromatycznych przypraw. Do jego przygotowania możecie użyć mleka krowiego, ale doskonale sprawdzą się również napoje roślinne – owsiany, ryżowy czy migdałowy. Choć w naszym przepisie na złote mleko znajdziecie kurkumę, cynamon i pieprz cayenne, śmiało możecie eksperymentować i modyfikować przepis na złoty napój według własnych upodobań. Złote mleko świetnie smakuje między innymi z imbirem, kardamonem i miodem. Kubek takiego naparu nie tylko rozgrzeje ciało, ale również uspokoi umysł i poprawi samopoczucie. Pst! Jeżeli próbujecie zrzucić kilka kilogramów, pamiętajcie, że złote mleko wspomaga także odchudzanie!

Kiedy pić złote mleko?

Jednym z kluczy do sukcesu w dbaniu o zdrowie jest profilaktyka!

Coraz krótsze dni, ponura aura i przeziębienia – jeśli w ostatnim czasie mieliście z nimi do czynienia, to jasny znak, że nadeszła pora na złote mleko! Jesień i zima sprzyjają infekcjom, które przeszkadzają w codziennych obowiązkach. Jednym z kluczy do sukcesu w dbaniu o zdrowie jest profilaktyka! I tak właśnie możecie traktować złote mleko. Ma ono wiele wspólnego z ajurwedą, czyli tradycyjną medycyną indyjską. Jej istotą jest świadome dążenie człowieka do pełnej równowagi na poziomie ciała, ducha i umysłu. Ten pyszny, złoty napój rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga oczyścić ciało i umysł! Tylko jak go przyrządzić, aby zachęcał smakiem i kusił zapachem?

Jak zrobić złote mleko?

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawy – kurkumę, pieprz cayenne i cynamon – a także cukier i olej kokosowy. Aby złote mleko ajurwedyjskie miało idealną konsystencję, dokładnie je mieszamy, a następnie przelewamy do szklanki. Później napój przykrywamy talerzykiem i trzymamy pod nim mniej więcej 2 minuty, by zatrzymać w środku wydobywające się z parą olejki eteryczne. Tylko tyle potrzeba, by przygotować złote mleko z kurkumą!

Dlaczego warto pić złote mleko?

  • Złote mleko skutecznie rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła czy kaszel.
  • Złoty napój zawiera kurkumę, która jest przeciwutleniaczem, zwanym także antyoksydantem. Spowalnia ona procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
  • Złote mleko z kurkumą i miodem znane jest z pozytywnego wpływu na budowę kości.
  • Efektem picia złotego mleka jest między innymi zdrowa cera.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk