Kukbuk
Kukbuk

Zielone curry na maślance z ciecierzycą, warzywami i podpłomykami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
podpłomyki
mąka pszenna
200 g + do podsypania
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
½ łyżeczki
Maślanka Mrągowska naturalna
ok. 100 ml
oliwa
30 g + do smażenia
curry
cebula
1 sztuka
cukinia
1 mała sztuka
ciecierzyca z puszki
400 g
pieczarki
200 g
świeży imbir
2 cm
czosnek
2 ząbki
olej
2 łyżki
Maślanka Mrągowska naturalna
200 ml
śmietanka UHT Łaciata 30%
250 ml
zielona pasta curry
2 łyżeczki
sól
do smaku
limonka
1 sztuka

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Suche składniki podpłomyków mieszamy. Wlewamy powoli maślankę – cały czas wyrabiamy ciasto. Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i elastyczna. Przykrywamy i zostawiamy na 30-60 minut.

Krok 2

Ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek (około ½-centymetrowej grubości). Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i smażymy na niej podpłomyki – z dwóch stron do zrumienienia. Gorące przykrywamy ściereczką (tak też je przechowujemy).

Krok 3

Warzywa na curry kroimy, ciecierzycę płuczemy, przygotowujemy grzyby, imbir i czosnek ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dokładamy cukinię, pieczarki i ciecierzycę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy imbir i czosnek.

Krok 4

W tym czasie w małym garnku podgrzewamy maślankę, śmietankę i pastę curry. Gorącą masę powoli wlewamy do podsmażonych warzyw. Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z podpłomykami.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk