Kukbuk
Kukbuk

Wrap z halloumi i ze świeżymi warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + czas marynowania sera
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
halloumi
200 g
jogurt naturalny
50 g
curry naturalny
50 g
sok z limonki
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
tortilla
2 sztuki
miks sałat
garść
pomidor
1 sztuka
Raita:
ogórek gruntowy
1 sztuka
listki mięty
garść
jogurt naturalny
150 g
sól
do smaku
Salsa mango:
mango
1 sztuka
papryczka chili
1/3 sztuki
czerwona cebula
1/3 sztuki
posiekana kolendra
2 łyżki
sok z limonki
z 1/2 sztuki
brązowy cukier
1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Halloumi odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W miseczce łączymy jogurt naturalny, curry oraz sok z limonki, dokładnie mieszamy. Marynujemy w tym pokrojone halloumi – wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Najlepszy smak ser osiągnie po 12 godzinach marynowania.

krok 2

Przygotowujemy raitę. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy ogórka oraz miętę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

krok 3

Przygotowujemy salsę z mango. Owoc obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i również kroimy, a czerwoną cebulę siekamy na jak najmniejsze kawałki. W miseczce łączymy wszystkie składniki salsy, dodajemy ewentualnie brązowy cukier, jeśli mango nie jest słodkie i soczyste. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut.

krok 4

Zamarynowane halloumi wyjmujemy z jogurtu i obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Gdy ser zacznie się rumienić, zdejmujemy go z patelni.

krok 5

Na podgrzaną tortillę nakładamy 2 łyżki ogórkowej raity, sałatę, pokrojonego na kawałki pomidora, podsmażone halloumi, salsę z mango i ponownie raitę. Zawijamy. Tak samo postępujemy z drugą tortillą. Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk