Kukbuk
Kukbuk
Drewniana taca z talerzem z bajglem z jajkiem sadzonym i serkiem twarogowym Almette z ogórkiem, obok serwetka i nóż, serek Almette

Wiosenny bajgiel z jajkiem sadzonym i ogórkowym serkiem twarogowym z ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
bajgiel
2 sztuki
masło
do smarowania
serek twarogowy Almette z ogórkiem i ziołami
100 g
ogórek
1/2 sztuki
rukola
2 garści
awokado
1 sztuka
sok z cytryny
2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
czerwona cebula
1 sztuka
olej słonecznikowy
do smażenia
jajko "zerówka"
2 sztuki
kiełki rzodkiewki
2 garści

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Bajgle rozkrawamy na pół i delikatnie grillujemy od wewnętrznej strony.

krok 2

Obie połówki smarujemy masłem i obfitą porcją puszystego serka ogórkowego z ziołami. Na dolną część bułki nakładamy plastry świeżego ogórka, garść rukoli oraz połowę awokado pokrojonego na plasterki. Owoc skrapiamy 1 łyżeczką soku z cytryny, posypujemy odrobiną soli i pieprzu.

krok 3

Czerwoną cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki i układamy na awokado.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka sadzone według uznania – żółtko może być całkowicie ścięte lub aksamitne i płynące, wtedy rozleje się po całym bajglu. Jajko możemy dodatkowo posypać suszonymi ziołami, solą i pieprzem.

krok 5

Gotowe jajko sadzone układamy na cebuli. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i przykrywamy górną częścią bajgla. Kanapka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, kiedy jajko jest jeszcze ciepłe.

TIP

Jeśli chcemy przygotować takie bajgle na lunch, jajko sadzone możemy z powodzeniem zastąpić ugotowanym na twardo, które będzie dobrze smakowało również na zimno.

Logo firmy Almette

 

Przepis powstał we współpracy z ALMETTE

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk