Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zupę pho Vienia

Wegańskie pho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 MIN
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
włoszczyzna
1 pęczek
chińska rzepa
1 sztuka
kapusta biała
kilka liści
grzyby shitake lub leśne (suszone)
10 sztuk
anyż
5 ziaren
cynamon
1 laska
imbir (korzeń)
1 sztuka
jabłko
1/2 sztuki
cebula
1 sztuka
przyprawa azjatycka 5 smaków
szczypta
sos hoisin
do smaku
sos sojowy
do smaku
cukier
do smaku
makaron ryżowy
50 g
kolendra
garść
szczypiorek
garść
sałata lodowa
kilka liści
chili
1 sztuka
cytryna
1/4 sztuki
kiełki fasoli mung
garść
kapusta bok choy
1 sztuka
czosnek marynowany
2 łyżeczki

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, obraną chińską rzepę, kilka liści kapusty oraz wybrane grzyby. Dodajemy ziarna anyżu gwiaździstego, laskę cynamonu, spory, opalony korzeń imbiru i połowę jabłka. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W całym domu zacznie pięknie pachnieć azjatyckimi przyprawami.

krok 2

W tym czasie wrzucamy ryżowe kluski pho (są dostępne w wersjach trzy milimetry lub pięć milimetrów) do garnka z gorącą wodą. Po mniej więcej 20 minutach kluski zmienią kolor na białe. Można je trzymać w wodzie, aż do momentu podania zupy.

krok 3

Kiedy rosół się gotuje, a kluseczki czekają w garnku, przygotowujemy wszystkie świeże składniki: kolendrę, szczypiorek, pociętą sałatę lodową, chili, cytrynę, kiełki fasoli mung, kapustę bok choy.

krok 4

Rosół gotowany na warzywach jest chudy i nie ma w nim tłuszczu, dlatego dodajemy mu głębi smażąc na oleju roślinnym, na oddzielnej patelni cebulę. Kiedy cebula dostanie złotego koloru, wlewamy na patelnię odrobinę bulionu – musimy uważać, ponieważ wszystko zaczyna się mocno gotować. Po chwili przelewamy całość do bulionu. 

krok 5

Aby otrzymać klarowny wywar przelewamy gotowy bulion przez sitko. Dodajemy przyprawę azjatycką pięć smaków, odrobinę sosu hoisin, sos sojowy i łyżkę cukru.

krok 6

Przygotowujemy ładną miseczkę, wkładamy do niej makaron, zalewamy bulionem i dodajemy świeże składniki w dowolnych proporcjach: kolendra, szczypior, pokrojona sałata lodowa, kiełki fasoli mung, kilka grzybów z rosołu, rozdrobnione chili i przesmażone szybko na woku bok choy.

krok 7

Pho podajemy również z pastą chili lub olejem chili oraz ćwiartką cytryny i słynnym marynowanym w occie ryżowym czosnkiem.

Smacznego!

TIP 1

Polacy często mylą nazwę makaronu pho z nazwą dania. Tymczasem Wietnamczycy nazywają swoje dania w prosty sposób – wykorzystują nazwę makaronu i łączą ją z określenie na to, co znajduje się w środku. Na przykład Pho, bo jest to makaron pho z boczkiem lub bun ka, czyli okrągły makaron ryżowy z rybą.

TIP 2

Przed podaniem makaron można przelać wrzątkiem, aby na pewno nie był twardy. Wietnamczycy jednak tego nie robią – wystarczy, ze bulion będzie bardzo gorący.

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk