Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Przepis na zupę pho Vienia

Wegańskie pho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 MIN
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
włoszczyzna
1 pęczek
chińska rzepa
1 sztuka
kapusta biała
kilka liści
grzyby shitake lub leśne (suszone)
10 sztuk
anyż
5 ziaren
cynamon
1 laska
imbir (korzeń)
1 sztuka
jabłko
1/2 sztuki
cebula
1 sztuka
przyprawa azjatycka 5 smaków
szczypta
sos hoisin
do smaku
sos sojowy
do smaku
cukier
do smaku
makaron ryżowy
50 g
kolendra
garść
szczypiorek
garść
sałata lodowa
kilka liści
chili
1 sztuka
cytryna
1/4 sztuki
kiełki fasoli mung
garść
kapusta bok choy
1 sztuka
czosnek marynowany
2 łyżeczki

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, obraną chińską rzepę, kilka liści kapusty oraz wybrane grzyby. Dodajemy ziarna anyżu gwiaździstego, laskę cynamonu, spory, opalony korzeń imbiru i połowę jabłka. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W całym domu zacznie pięknie pachnieć azjatyckimi przyprawami.

krok 2

W tym czasie wrzucamy ryżowe kluski pho (są dostępne w wersjach trzy milimetry lub pięć milimetrów) do garnka z gorącą wodą. Po mniej więcej 20 minutach kluski zmienią kolor na białe. Można je trzymać w wodzie, aż do momentu podania zupy.

krok 3

Kiedy rosół się gotuje, a kluseczki czekają w garnku, przygotowujemy wszystkie świeże składniki: kolendrę, szczypiorek, pociętą sałatę lodową, chili, cytrynę, kiełki fasoli mung, kapustę bok choy.

krok 4

Rosół gotowany na warzywach jest chudy i nie ma w nim tłuszczu, dlatego dodajemy mu głębi smażąc na oleju roślinnym, na oddzielnej patelni cebulę. Kiedy cebula dostanie złotego koloru, wlewamy na patelnię odrobinę bulionu – musimy uważać, ponieważ wszystko zaczyna się mocno gotować. Po chwili przelewamy całość do bulionu. 

krok 5

Aby otrzymać klarowny wywar przelewamy gotowy bulion przez sitko. Dodajemy przyprawę azjatycką pięć smaków, odrobinę sosu hoisin, sos sojowy i łyżkę cukru.

krok 6

Przygotowujemy ładną miseczkę, wkładamy do niej makaron, zalewamy bulionem i dodajemy świeże składniki w dowolnych proporcjach: kolendra, szczypior, pokrojona sałata lodowa, kiełki fasoli mung, kilka grzybów z rosołu, rozdrobnione chili i przesmażone szybko na woku bok choy.

krok 7

Pho podajemy również z pastą chili lub olejem chili oraz ćwiartką cytryny i słynnym marynowanym w occie ryżowym czosnkiem.

Smacznego!

TIP 1

Polacy często mylą nazwę makaronu pho z nazwą dania. Tymczasem Wietnamczycy nazywają swoje dania w prosty sposób – wykorzystują nazwę makaronu i łączą ją z określenie na to, co znajduje się w środku. Na przykład Pho, bo jest to makaron pho z boczkiem lub bun ka, czyli okrągły makaron ryżowy z rybą.

TIP 2

Przed podaniem makaron można przelać wrzątkiem, aby na pewno nie był twardy. Wietnamczycy jednak tego nie robią – wystarczy, ze bulion będzie bardzo gorący.

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk