Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańska tartę czekoladowo-kokosową, przepisy na wegańskie ciasta z kremem, wegańska tarta czekoladowa, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Wegańskie ciasto z kremem kokosowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: Przygotowanie: 30 minut, Chłodzenie: 30 minut , Pieczenie: 10 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Wegańskie kruche ciasto:
mąka pszenna
200 g
mąka kukurydziana
30 g
olej kokosowy lub margaryna
200 g
cukier
50 g
kakao
100 g
Krem czekoladowy:
gorzka czekolada
200 g
drobne wiórki kokosowe
100 g
Do dekoracji:
czpisy kokosowe
według uznania
suszone jadale kwiaty
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy w mikserze planetarnym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto przez mniej więcej godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie wałkujemy je tak, aby miało grubość około 1 centymetra. Wylepiamy ciastem formę do tarty o średnicy 18 centymetrów, spód nakłuwamy widelcem. Przed pieczeniem mocno chłodzimy (około 30 minut). Ciasto pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po pieczeniu studzimy.

krok 2

Przygotowujemy krem czekoladowy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z drobnymi wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy na upieczony i ostudzony spód tarty. Odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

krok 3

Przygotowujemy wegański krem śmietankowy. Śmietanę roślinną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mieszamy szpatułką z wiórkami kokosowymi. Przekładamy na tartę. Deser podajemy udekorowany czipsami kokosowymi i suszonymi kwiatami – na przykład kwiatami ślazu.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Koszyk