Kukbuk
Kukbuk

Wegański tort bananowy: Tort z wegańskim kajmakiem, bananami i gorzką czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 60 minut, chłodzenie: 2 godziny, pieczenie : 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Biszkopt:
mąka tortowa
280 g
cukier
120 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
mleko sojowe
200 ml
soda oczyszczona
1 łyżeczka
ocet
1 łyżeczka
olej
⅓ szklanki
Wegański kajmak:
suszone daktyle
200 g
masło orzechowe
2 łyżki
Ziemia czekoladowa:
mąka pszenna
100 g
cukier trzcinowy
120 g
sól
szczypta
kakao
60 g
margaryna
80 g
Wegański krem śmietankowy:
wielofunkcyjna śmietanka roślinna 31%
½ l
cukier puder
według uznania
Dodatkowo:
banany
2 sztuki
suszone jadalne kwiaty
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mieszamy mleko sojowe, sodę oczyszczoną, odrobinę octu i olej – wlewamy do suchych składników i szybko mieszamy do powstania jednolitej luźnej masy. Tortownicę  o 20 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

krok 2

Przygotowujemy kajmak. Wsypujemy suszone daktyle do miski i zalewamy je wrzątkiem – powinny być całkowicie przykryte wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Namoczone daktyle wyjmujemy z wody i dokładnie blendujemy. Po chwili dokładamy masło orzechowe i ponownie blendujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.

krok 3

Robimy czekoladową ziemię. Mąkę łączymy w misce z cukrem trzcinowym i solą. Dodajemy kakao i zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim kruszonkę. Pieczemy ją przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

krok 4

Robimy krem śmietankowy. Śmietanę roślinną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

krok 5

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 równe części. Przekładamy je kremem śmietankowym, wegańskim kajmakiem i pokrojonym w plasterki bananem. Tort składamy w rancie cukierniczym albo tortownicy, a następnie chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

krok 6

Tort wyjmujemy z rantu (albo tortownicy), wcześniej rozgrzawszy go palnikiem. Przed podaniem dekorujemy ziemią czekoladową i suszonymi kwiatami – na przykład kwiatami ślazu.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk