Kukbuk
Kukbuk
Sos wegański pieczarkowy (fot.Jessica Nadziejko)

Wegański sos pieczarkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
oliwa
2 łyżki
cebula
1 sztuka
pieczarki
400 g
czosnek
2 ząbki
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
musztarda diżońska
1 łyżeczka
wędzona papryka
¾ łyżeczki
ostra papryka
½ łyżeczki
bulion warzywny
100 ml
roślinna śmietanka lub mleczko kokosowe
200 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
DO PODANIA:
natka pietruszki
według uznania
ryż
według uznania

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej pokrojoną cebulę – do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki i smażymy, aż cała woda odparuje. Dodajemy posiekany czosnek, dalej smażymy.  

krok 2

W oddzielnej misce łączymy skrobię, musztardę, przyprawy i bulion. Śmietankę lub mleczko kokosowe podgrzewamy.  

krok 3

Na patelnię wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę ze skrobi, musztardy, przypraw i bulionu. Gotujemy kilka sekund, a następnie dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe. Gotujemy kilka sekund. Posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ryżem. 

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk