Kukbuk
Kukbuk
Wegański bigos ze śliwkami – PRZEPIS

Wegański bigos ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3-4 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
suszone grzyby
30 g
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
pieczarki
300 g
kapusta kiszona
1200 g
kapusta biała
1200 g
olej kokosowy
10 g
czarny pieprz w ziarnach
10 sztuk
liść laurowy
2 sztuki
ziele angielskie
5 sztuk
jałowiec
4 sztuki
suszony majeranek
1 łyżeczka
kminek
szczypta
wędzona ostra papryka
½ łyżeczki
suszone śliwki
10 sztuk
woda
1 l
wytrawne czerwone wino
100 ml
sos sojowy
30 ml
purée z suszu
50 g
przecier pomidorowy
50 g
sól
do smaku
pieczywo
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Suszone grzyby mielemy na pył. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, kroimy w półplastry. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Kapustę kiszoną rozdrabniamy, a białą kroimy w cienkie paski.

krok 2

W garnku z grubym dnem roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią, dokładamy marchew i smażymy, aż zmięknie. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich nadmiar wody (możemy smażyć w dwóch partiach). Wrzucamy je do garnka, dodajemy kiszoną i białą kapustę, zmielone grzyby, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, kminek, wędzoną paprykę i pokrojone na kawałki suszone śliwki. Zalewamy wodą i winem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Często mieszamy, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy w trakcie gotowania trochę wody.

krok 3

Po 2 godzinach do garnka wlewamy sos sojowy, dodajemy owocowe purée i przecier pomidorowy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli. Bigos gotujemy jeszcze przez godzinę. Gotowy nakładamy na talerze i podajemy z ulubionym pieczywem.

TIP:

Bigos najlepiej smakuje drugiego, a nawet trzeciego dnia. Następnego dnia bigos podgotowujemy jeszcze przez 60-90 minut na bardzo małym ogniu. Wtedy smaki doskonale się ze sobą połączą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk