Wegański bigos ze śliwkami
czas przygotowania: 3-4 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- suszone grzyby
- 30 g
- cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 2 ząbki
- marchewka
- 1 sztuka
- pieczarki
- 300 g
- kapusta kiszona
- 1200 g
- kapusta biała
- 1200 g
- olej kokosowy
- 10 g
- czarny pieprz w ziarnach
- 10 sztuk
- liść laurowy
- 2 sztuki
- ziele angielskie
- 5 sztuk
- jałowiec
- 4 sztuki
- suszony majeranek
- 1 łyżeczka
- kminek
- szczypta
- wędzona ostra papryka
- ½ łyżeczki
- suszone śliwki
- 10 sztuk
- woda
- 1 l
- wytrawne czerwone wino
- 100 ml
- sos sojowy
- 30 ml
- purée z suszu
- 50 g
- przecier pomidorowy
- 50 g
- sól
- do smaku
- pieczywo
- do podania