Kukbuk
Kukbuk
Przepis – twarożek z pokrzywą, pomysł na szybkie śniadanie, Kręgliccy (fot. Maciek. Niemojewski)

Twarożek z pokrzywą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10-15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
pokrzywa
1 pęczek
czosnek
1 ząbek
twarożek
200 g
majonez
3 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
pieczywo
do podania
rzodkiewka
6 sztuk

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Pokrzywę sparzamy, odciskamy i siekamy. Czosnek ucieramy.

krok 2

Twaróg mieszamy z majonezem, czosnkiem, pokrzywą i przyprawami.

krok 3

Gotowy twarożek podajemy na kromce chleba z plasterkami rzodkiewki.

TIP 1

Jeśli skwaśniało wam niepasteryzowane, ekologiczne mleko, bo zapomnieliście wstawić je do lodówki, nie wylewajcie go! To pierwszy krok do przygotowania domowego twarożku. Naczynie z kwaśnym mlekiem wystarczy ustawić nad garnkiem z wodą i powoli ją podgrzewać. Pod wpływem ciepła ser zacznie się warzyć: cząstki stałe oddzielą się od płynu, czyli serwatki. Wystarczy odcedzić go na gęstym sicie i prosty twarożek będzie gotowy. Jeśli chcecie specjalnie zainicjować proces kwaśnienia, możecie dodać do słodkiego mleka łyżkę kwaśnej śmietany i zostawić je w temperaturze pokojowej.

TIP 2

Jeśli chcecie uzyskać cienkie, chrupiące plasterki rzodkiewki, najlepiej pociąć ją na mandolinie, a następnie wrzucić plasterki do wody z kostkami lodu.

TIP 3

Opłukaną, sparzoną i odciśniętą pokrzywę można mrozić. Nie zajmuje dużo miejsca. Może być użyta do nadzienia pierogów albo ziołowej tarty, a także do gnocchi czy placków.

TIP 4

Jak przygotować szybkie placki z pokrzywy? Sparzoną, odciśniętą i posiekaną pokrzywę wystarczy wymieszać z roztrzepanym jajkiem, mąką i ze szczyptą soli. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron i osuszyć na ręczniku papierowym.

TIP 5

Surowa pokrzywa parzy, więc pamiętajcie o rękawiczkach, gdy wybieracie się na zbiór. Najsmaczniejsze są delikatne czubki pierwszych wiosennych roślin. Po sparzeniu wrzątkiem przestaje być kłopotliwa, zachowuje piękny zielony kolor i aromat. Podobnie można obchodzić się z jasnotą, podobną do pokrzywy rośliną, która kwitnie na biało. Jej liście, choć też strzępiaste, są miękkie i nie parzą.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk