Twarożek z pokrzywą
- pokrzywa
- 1 pęczek
- czosnek
- 1 ząbek
- twarożek
- 200 g
- majonez
- 3 łyżki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- pieczywo
- do podania
- rzodkiewka
- 6 sztuk
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
krok 1
Pokrzywę sparzamy, odciskamy i siekamy. Czosnek ucieramy.
krok 2
Twaróg mieszamy z majonezem, czosnkiem, pokrzywą i przyprawami.
krok 3
Gotowy twarożek podajemy na kromce chleba z plasterkami rzodkiewki.
TIP 1
Jeśli skwaśniało wam niepasteryzowane, ekologiczne mleko, bo zapomnieliście wstawić je do lodówki, nie wylewajcie go! To pierwszy krok do przygotowania domowego twarożku. Naczynie z kwaśnym mlekiem wystarczy ustawić nad garnkiem z wodą i powoli ją podgrzewać. Pod wpływem ciepła ser zacznie się warzyć: cząstki stałe oddzielą się od płynu, czyli serwatki. Wystarczy odcedzić go na gęstym sicie i prosty twarożek będzie gotowy. Jeśli chcecie specjalnie zainicjować proces kwaśnienia, możecie dodać do słodkiego mleka łyżkę kwaśnej śmietany i zostawić je w temperaturze pokojowej.
TIP 2
Jeśli chcecie uzyskać cienkie, chrupiące plasterki rzodkiewki, najlepiej pociąć ją na mandolinie, a następnie wrzucić plasterki do wody z kostkami lodu.
TIP 3
Opłukaną, sparzoną i odciśniętą pokrzywę można mrozić. Nie zajmuje dużo miejsca. Może być użyta do nadzienia pierogów albo ziołowej tarty, a także do gnocchi czy placków.
TIP 4
Jak przygotować szybkie placki z pokrzywy? Sparzoną, odciśniętą i posiekaną pokrzywę wystarczy wymieszać z roztrzepanym jajkiem, mąką i ze szczyptą soli. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron i osuszyć na ręczniku papierowym.
TIP 5
Surowa pokrzywa parzy, więc pamiętajcie o rękawiczkach, gdy wybieracie się na zbiór. Najsmaczniejsze są delikatne czubki pierwszych wiosennych roślin. Po sparzeniu wrzątkiem przestaje być kłopotliwa, zachowuje piękny zielony kolor i aromat. Podobnie można obchodzić się z jasnotą, podobną do pokrzywy rośliną, która kwitnie na biało. Jej liście, choć też strzępiaste, są miękkie i nie parzą.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.