Kukbuk
Kukbuk

Tradycyjna lasagne alla bolognese

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos
oliwa extra virgin
30 ml
pokrojony seler naciowy
30 g
pokrojona marchew
50 g
pokrojona cebula
60 g
liść laurowy
1 sztuka
pancetta
20 g
mielona wieprzowina
100 g
mielona wołowina
120 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
wytrawne czerwone wino
80 ml
sos Barilla Napoletana
60 g
woda
ok. 500 ml
Beszamel
masło
30 g
mąka uniwersalna
25 g
ciepłe mleko
500 ml
gałka muszkatołowa
do smaku
sól
do smaku
Dodatkowo
masło
do posmarowania + 20 g
lasagne Barilla
8 płatów
starty parmezan
80 g + do posypania

przepisy: Matylda Rosłaniec, barilla.com

zdjęcia: dinnershow.studio

Krok 1

Na patelni, na oliwie smażymy na średnim ogniu pokrojone drobno seler, marchew i cebulę z dodatkiem liścia laurowego – warzywa powinny się zrumienić. Dodajemy pancettę, mieloną wieprzowinę i wołowinę i smażymy, aż mięso zacznie brązowieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy czerwone wino, mieszamy. Gotujemy, aż wino odparuje, zmniejszamy ogień i dodajemy sos Napoletana. Wlewamy 2 szklanki wody lub tyle, by przykryć składniki. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 30 minut. Wyjmujemy liść laurowy.

Krok 2

Podczas gotowania sosu mięsnego przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy masło na głębokiej patelni, wsypujemy na nią mąkę i mieszamy przez 3-4 minuty (na małym ogniu), do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzane mleko dodajemy do zasmażki – wlewamy je powoli, stałym strumieniem. Przyprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej, solimy. Gotujemy, ciągle mieszając (by zapobiec tworzeniu się grudek), aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Jeśli beszamel jest za gęsty, dolewamy trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadki, gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę (25×30 centymetrów) smarujemy masłem, układamy na nim pierwszą warstwę lasagne – wzdłuż dłuższej krawędzi. Równomiernie rozsmarowujemy na płatach sos mięsny, przykrywamy go beszamelem i sporą garścią startego parmezanu. Powtarzamy czynności, układając warstwami płaty lasagne, sos mięsny i beszamel – aż do wykorzystania wszystkich składników. Układanie kończymy na beszamelu, posypujemy solidnie serem i kładziemy na wierzchu kilka kawałków masła.

Krok 4

Lasagne pieczemy 25-30 minut, aż nabierze złocistobrązowego koloru. Odstawiamy na 5 minut przed podaniem.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk