Tort piernikowy
czas przygotowania: 120 minut + 90 minut studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- BLATY PIERNIKOWE:
- mleko
- 150 ml
- miód cynamonowy (lub zwykły z dodatkiem cynamonu)
- 3 łyżi
- olej słonecznikowy
- 250 ml
- maślanka
- 300 ml
- jajko "zerówka"
- 3 sztuki
- wódka orzechowa
- 3 łyżki
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki
- mąka pszenna
- 410 g
- proszek do pieczenia
- 3 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 2 łyżeczki
- brązowy cukier
- 200 g
- przyprawa piernikowa (lub cynamon, mielone gożdziki, imbir i gałka muszkatołowa)
- 20 g
- kakao
- 1 łyżka
- kawa rozpuszczalna
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- masło
- do natłuszczenia formy
- CZEKOŚLIWKA:
- gorzka czekolada
- 50 g
- powidła śliwkowe
- 100 g
- KREM CYNAMONOWY:
- śmietanka 36%
- 200 ml
- mascarpone
- 250 g
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki
- cukier puder lub syrop klonowy
- 3 łyżki
- cynamon
- 1 łyżeczka
- KREM ORZECHOWY:
- śmietanka 36%
- 150 ml
- masło orzechowe
- 70 g
- mascarpone
- 250 g
- cukier puder lub syrop klonowy
- 3 łyżki
- śmietan-fix lub śnieżka
- 1 opakowanie
- KREM DO DEKORACJI:
- śmietanka 36%
- 150 ml
- mascarpone
- 250 g
- cukier puder
- 3 łyżki
- ORZECHY DO DEKORACJI:
- orzechy ziemne (obrane i podprażone)
- 60 g
- brązowy cukier
- 4 łyżki
- woda
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- NASĄCZENIE:
- wódka orzechowa
- 80 ml
- woda (przegotowana i zimna)
- 120 ml