Kukbuk
Kukbuk
tort piernikowy z czekośłiwką, kremem orzechowym i kremem cynamonowym z orzechową posypką

Tort piernikowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut + 90 minut studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
BLATY PIERNIKOWE:
mleko
150 ml
miód cynamonowy (lub zwykły z dodatkiem cynamonu)
3 łyżi
olej słonecznikowy
250 ml
maślanka
300 ml
jajko "zerówka"
3 sztuki
wódka orzechowa
3 łyżki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
mąka pszenna
410 g
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
soda oczyszczona
2 łyżeczki
brązowy cukier
200 g
przyprawa piernikowa (lub cynamon, mielone gożdziki, imbir i gałka muszkatołowa)
20 g
kakao
1 łyżka
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
sól
szczypta
masło
do natłuszczenia formy
CZEKOŚLIWKA:
gorzka czekolada
50 g
powidła śliwkowe
100 g
KREM CYNAMONOWY:
śmietanka 36%
200 ml
mascarpone
250 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
cukier puder lub syrop klonowy
3 łyżki
cynamon
1 łyżeczka
KREM ORZECHOWY:
śmietanka 36%
150 ml
masło orzechowe
70 g
mascarpone
250 g
cukier puder lub syrop klonowy
3 łyżki
śmietan-fix lub śnieżka
1 opakowanie
KREM DO DEKORACJI:
śmietanka 36%
150 ml
mascarpone
250 g
cukier puder
3 łyżki
ORZECHY DO DEKORACJI:
orzechy ziemne (obrane i podprażone)
60 g
brązowy cukier
4 łyżki
woda
2 łyżki
sól
szczypta
NASĄCZENIE:
wódka orzechowa
80 ml
woda (przegotowana i zimna)
120 ml

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Składniki ciasta na blaty piernikowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy tortownicę z rantem o średnicy 23 centymetry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

krok 2

W rondelku umieszczamy mleko i miód. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

krok 3

W tym czasie w drugiej miseczce przygotowujemy mokre składniki: olej, maślankę, jajka, alkohol, ekstrakt waniliowy. Dodajemy przestudzoną mieszankę miodu i mleka. Mieszamy do połączenia składników.

krok 4

Do misy miksera wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy (do piernika lub cynamon, imbir i goździki), kakao, kawę, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki. Miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita, gładka masa.

krok 5

Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą pieczemy w formie wysmarowanej masłem, w temperaturze 175 stopni przez 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Blaty powinny być dobrze wystudzone przed składaniem tortu (studzimy około 1½ godziny).

krok 6

Przygotowane wcześniej orzechy (obrane i podprażone) delikatnie kruszymy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy do nich cukier i wodę, umieszczamy wszystko w rondelku. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści – cały czas mieszamy. Dodajemy szczyptę soli. Kiedy orzechy zaczną się rozdzielać w garnuszku, zdejmujemy je z ognia i rozkładamy równomiernie cienką warstwę masy orzechowej na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (1-2 godziny).

krok 7

Przygotowujemy czekośliwkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy powidła śliwkowe i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

krok 8

Przygotowujemy kremy – zaczynamy od cynamonowego. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Dodajemy mascarpone. Ubijamy – stopniowo zwiększamy moc miksera – aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy wanilię, cukier lub syrop oraz cynamon.

krok 9

Przechodzimy do kremu orzechowego. W misie miksera na najszybszych obrotach ubijamy schłodzoną śmietankę. Dodajemy masło orzechowe, mascarpone, cukier puder i śmietan-fix lub śnieżkę. Miksujemy, aż powstanie gładki, puszysty krem.

krok 10

Schłodzoną śmietankę do kremu do dekoracji umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do powstania puszystego kremu.

krok 11

Do nasączania blatów piernikowych przygotowujemy w małej miseczce mieszankę wódki orzechowej z wodą.

krok 12

Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta piernikowego, nasączamy go 5 łyżkami mieszanki alkoholu z wodą. Na blacie rozsmarowujemy czekośliwkę – pozostawiamy wolne 2 centymetry od brzegu ciasta. Przy użyciu rękawa cukierniczego wykładamy na powidła krem cynamonowy. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy 5 łyżkami mieszanki alkoholu z wodą. Rozprowadzamy na blacie krem orzechowy i przykrywamy trzecią częścią ciasta. Nasączamy ją. Tort dekorujemy kremem z mascarpone i posypką orzechową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk