Tort czekoladowy (ganache cake)
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia ciasta i chłodzenia musu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Ganache z gorzkiej czekolady:
- gorzka czekolada
- 250 g
- śmietanka 30%
- 350 ml
- Ganache z mlecznej czekolady:
- mleczna czekolada
- 150 g
- śmietanka 30%
- 100 ml
- Ciasto czekoladowe:
- gorzka czekolada
- 100 g
- mleko
- 60 ml
- masło
- 100 g
- cukier puder
- 80 g
- jajko "zerówka"
- 3 sztuki
- jogurt naturalny
- 70 ml
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- kawa rozpuszczalna
- 1 łyżeczka
- sól
- 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna
- 130 g
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- kakao
- 2 łyżki
- do nasączenia:
- likier wiśniowy lub wódka wiśniowa
- 50 ml
- woda
- 50 ml
- dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
- 1 słoiczek