Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańskie śniadanie. Przepis na tofucznicę z jarmurzem (fot. Maciek Niemojewski)

Tofucznica z jarmużem i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
czerwona cebula
1/2 sztuki
pieczarki
5 sztuk
pomidor
3 sztuki
liście jarmużu
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
tofu naturalne
1 kostka
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
curry
1/3 łyżeczki
chili
1/4 łyżeczki
kurkuma
szczypta
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
woda
2 łyżki
olej słonecznikowy
1 łyżka
płatki drożdżowe
1 łyżka
do podania
chleb razowy
2 kromki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a liście jarmużu pozbawiamy grubej łodygi i rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę (możemy go obrać ze skórki lub pokroić w całości). Czosnek obieramy i siekamy. Tofu rozdrabniamy widelcem lub palcami na małe kawałki. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy z wodą, by składniki się połączyły.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i szklimy ją przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich cała woda. Wrzucamy jarmuż, pomidora i czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Wsypujemy płatki drożdżowe, rozkruszone tofu i przyprawiamy. Dokładnie łączymy składniki i smażymy tofucznicę, aż zrobi się złocista.

krok 3

Tofucznicę podajemy od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk