Kukbuk
Kukbuk

Tofu z pastą krewetkową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
tofu
2 kostki
makaron ryżowy vermicelli
200 g
cukier
1 łyżeczka
pasta krewetkowa
2 łyżki
sok z cytryny
z ½ sztuki
sałata
1 sztuka
pachnotka zielona
1 pęczek
pachnotka fioletowa
1 pęczek
kolendra
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Tofu kroimy w małą kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie złociste, a następnie przekładamy do miski. 

krok 2

Makaron wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 4-7 minut, w zależności od grubości makaronu. Gdy napęcznieje, odsączamy na sitku.

krok 3

W naczyniu mieszamy pastę krewetkową, sok z cytryny, chili i cukier. Na duży talerz wykładamy makaron, tofu, sałatę i zioła. Obok stawiamy miseczkę z sosem do maczania składników. Podajemy. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk